Tio varslade på fabrik i Bureå

Biokolproducenten Envigas har varslat 10 operatörer vid sin pilotfabrik i Bureå. Anledningen är enligt vd Lars-Gunnar Almryd lägre efterfrågan av biokol på kort sikt.

De fyra operatörer som blir kvar vid pilotfabriken, som invigdes 2019, kommer att fortsätta produktionen i den.

De fyra operatörer som blir kvar vid pilotfabriken, som invigdes 2019, kommer att fortsätta produktionen i den.

Foto: Lars Andersson

Bureå2024-06-07 19:00

Nyheten i korthet

  • Biokolproducenten Envigas varslar 10 av 14 operatörer vid sin pilotfabrik i Bureå på grund av minskad efterfrågan på biokol.
  • Företaget planerar att expandera från 3 000 ton till 20 000 ton biokolproduktion årligen och ser detta som sitt fokus de närmaste åren.
  • De varslade operatörerna kan återanställas när den nya fabriken står klar 2026 eller 2027, då man förväntar sig behov av cirka 20 operatörer.

Den 31 maj varslade Envigas 10 av sina 14 operatörer vid fabriken i Bureå om uppsägning

– Vi producerar idag 3 000 ton biokol per år i fabriken och skalar nu upp anläggningen till produktion av 20 000 ton. Vårt fokus kommer de närmaste åren att ligga på uppskalningen, berättar Lars-Gunnar Almryd för Norran.

De fyra operatörer som blir kvar vid pilotfabriken, som invigdes 2019, kommer att fortsätta produktionen i den fabriken som Lars-Gunnar Almryd menar snarast kan definieras som en forsknings- och utvecklingsanläggning.

undefined
"När den nya anläggningen, som vi planerar att bygga, står klar under 2026 eller 2027 kommer vi att kunna återanställa eller nyanställa operatörer", säger Lars-Gunnar Almryd.

– När den nya anläggningen, som vi planerar att bygga, står klar under 2026 eller 2027 kommer vi att kunna återanställa eller nyanställa operatörer. Vi tror att det då kommer behövas cirka 20 sådana, säger Lars-Gunnar Almryd. 

De som varslats kommer att arbeta kvar hos Envigas i två månader.

– Det är naturligtvis tråkigt med så tuffa besked speciellt så här inför semestern. Lyckligtvis ser ju arbetsmarknaden bra ut i Skellefteå just nu. Envigas har ju en framtidstro så förhoppningsvis kommer de igång med sin nya fabrik, kommenterar Åsa Etelämäki, ombudsman på IF Metall.

I november 2023 gick finska Outokumpu, världsledande inom rostfritt stål, in som storägare i Envigas och investerade 115 miljoner kronor i fabriken. I samband med investeringen tecknade Envigas ett långsiktigt leveransavtal med Outokumpu. I detta avtal står det att Outokumpu, som då blev en av företagets största delägare med 20 procent, garanteras minst 50 procent av Envigas nuvarande och framtida produktion.

undefined
"Envigas har ju en framtidstro så förhoppningsvis kommer de igång med sin nya fabrik", kommenterar Åsa Etelämäki.

Envigas tog ett beslut att ändra på sin affärsmodell 2016 – från att sälja tekniken till att bli en producent. Företagets affärsidé är nu att producera biokol till den metallurgiska industrin, men även bland annat bioolja från biomassa. Envigas använder rester från skogs- och träindustrin som sågspån, spån eller träpellets.

Tekniken, pyrolys, som används kan ses se som en modern kolmila. Biokolet är mycket attraktivt under den gröna omställningen. Att ersätta den omfattande användningen av kol med biokol kan möjliggöra fossilfri stålproduktion. Biokolet kan även användas som jordförbättring som i sin tur då agerar som kolsänka.Tillgången på svenskt biokol är fortfarande relativt liten och även i Europa är det svårt at få tag på biokol av hög kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!