Bagardottern tar över rodret på Kåge tunnbröd

Som barn älskade Emma Morén att baka tillsammans med sin pappa Martin på Dahlqvists tunnbrödsbageri. För fem år sedan köptes det upp av Kåge tunnbröd. Och nu driver Emma bageriet sedan två veckor tillbaka. "Cirkeln är sluten", säger hon.

Emma Morén gick från 15 år inom vårdyrket till att bli platschef på Kåge tunnbröd.

Emma Morén gick från 15 år inom vårdyrket till att bli platschef på Kåge tunnbröd.

Foto: Frida Öhman

Bureå2022-08-26 20:00

Emma Morén gick från 15 år inom vårdyrket till att bli platschef på Kåge tunnbröd. 

– När de ringde i maj och erbjöd mig tjänsten så kändes det som en självklarhet att tacka ja, säger hon.

Under många år drev Emmas pappa Dahlqvist tunnbrödsbageri på Sörböle. Hon minns med glädje tillbaka på alla ungdomens somrar då hon jobbade på bageriet och som 19-åring blev hon fast anställd. 

– Jag älskade att vara där. Min syster sommarjobbade också där, men det var bara jag som tyckte att det var roligt, säger Emma och skrattar.

Att familjen skulle ta över bageriet var lite av en slump i sig. Hennes pappa var tidigare affärsman och tanken var att hela familjen skulle flytta till Saudiarabien där han fått ett jobberbjudande.

– Min mamma hade panik över det här. En dag såg hon en liten annons i tidningen där det stod "Bageri säljes" och sa: "Det här måste vi köpa". Så blev det, och pappa älskade det redan från första stund.

Emma Morén är, som man kan förstå, uppvuxen på tunnbröd.

– Som barn kallade jag det alltid för en "pappa-macka" då jag fick en nygräddad tunnbrödsmacka med smör och ost. I dag kallar min yngsta dotter Juni det för en "mamma-macka" och min äldre dotter Delia som fanns med då pappa levde kallar det för en "morfar-macka". Det är lite gulligt.

Emma har alltid haft en passion för att laga mat och baka. Nu är hon laddad för att utveckla företaget och för henne är det viktigt att alla anställda delar samma vision.

– Jag vill ta in tunnbrödet i finrummet. Det ska vara en lyx-känsla över att äta tunnbröd. Det kan användas till så mycket mer än suring och skagen. En önskan är även att öppna fler obemannade brödbutiker mer centralt i Skellefteå, säger hon med stor entusiasm.

När man hör namnet Kåge tunnbröd är det lätt att tro att bageriet ligger i Kåge, men så är inte fallet. Bageriet ligger i Bureå och intill har de även en obemannad butik där man kan köpa Kågekakan, Ljusugnsbröd, Korntunnbröd, Halvtjockkakan och Dahlqvist ljusugnsbröd.

I dag jobbar tre bagare på Kåge tunnbröd, men i framtiden kan det bli fler.

– Det ska bli spännande att utveckla företaget och jag ser en ljus framtid för Kåge tunnbröd, avslutar hon.                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!