Andrea har ett rätt ovanligt yrke, ”sadelinpassare”. Ett yrke med få utbildade och få som jobbar med det på heltid, särskilt i Norrland. Hon utgår från Bureå där hon bor med familjen och har även en butik inne i centrum. Hennes arbetsområde har varit från Sundsvall till Haparanda. Tidigare kunde hennes arbetsdagar vara upp till 15 timmar men försöker nu att minska ner området.
– Jag har kvar några kunder ibland annat Gällivare och Vilhemina så dit ska jag åka. Att köra bil är som terapi för mig, att få uppleva naturen och dagsljuset samtidigt, säger Andrea.
Det är en helt vanligt fredagseftermiddag inne i Andreas butik i Bureå. Hon har fullt upp, pratar i telefonen samtidigt som hon plockar upp varor och det strömmar in kunder.
Till slut har hon tid att sätta sig ner en stund för en kopp kaffe. Andrea har en bakgrund från hästbranschen redan som ung, Som 14–åring började Andrea jobba extra på en hästbutik i Umeå, när butiken blev till salu köpte hennes mamma den. Sedan drev Andrea, hennes mamma och syster den i några år.
Gymnasievalet var enkelt, en utbildning inom barn och fritid som förberedande ridinstruktör. Ett stort Intresse för sång och musik fanns också där, hon valde mellan musik och hästar och ville satsa på musiken. Efter gymnasiet så sökte hon in på en folkhögskola som solopianist stod på reservplats.
–Tänkte det är nog inte meningen att jag ska ha ett yrke inom musik så jag satsar på hästar, flyttade söderut och började jobbade på en ridskola.
Till slut hamnade Andrea i Skellefteå jobbade på ridskola i Gummark. En dag knackade Stig Lindmark på dörren och undrade om hon ville jobba hos honom, där blev hon kvar några år.
Både Andreas mamma och pappa var egenföretagare så hon har företagandet i blodet. Andrea kände att hon ville gå sin egen väg.
– Det var inte tänkt att jag skulle ha någon butik överhuvudtaget, men jag hade ett bra kontaktnät, säger Andrea.
2013 blev hon mer eller mindre övertalad att öppna en butik i Bureå och började i en liten skala. Gick en sex månaders distansutbildning på UPH academy i Älvsered och blev certifierad sadelutprovare. Packade familjens personbil full med olika sadlar, ”jag rymde 24 stycken men då var bilen svår att växla”. Nu har hon en buss med mera plats som rymmer betydligt fler sadlar, ända upp till 60 stycken.
– Det gick lite trögt i början, det handlade om mycket pengar att ligga ute med, men det har jag arbetat upp.
Under tiden gick hon flera utbildningar, bland annat hos den certifierade sadelmakare Peter Winslow och sedan ett flertal utbildningar i Italien och har fått den högsta masterutbildningen som sadelutprovare.
Förra året fick hon chansen att följa med till Shanghai där en av sadelfabrikerna finns, och fick vara med och utveckla en egen dressyrsadel i samarbete med Källquist equestrian.
– Det var lite frustrerande för det är inga ryttare som jobbar där. De är lädermästare som har koll på lädret och mönstertekniker som ser till att allt stämmer ihop med storlekarna. Vi fick göra om det flera gånger med flera provningar, till slut så fick jag sätta mig på en sadelbock och då förstod de hur det fungerade. Så nu är sadeln på väg hem och ska gå ut i handeln och jag har själv ett exemplar. Nu är tanken att vi ska åka till Argentina i april, säger Andrea glatt.