Regionens lobbyister i Bryssel

North Sweden är Norr- och Västerbottens förlängda arm i Bryssel. De är våra lobbyister i EU:s snärjiga och byråkratiska värld, en värld där kontakter och närvaro gör stor skillnad. ”Vi är regionens ögon, öron, näsa och mun på EU-arenan”, säger Mikael Janson, chef för Brysselkontoret.

På North Swedens Brysselkontor jobbar bland andra Mikael Janson, direktör, Julia Hanson, policy adviser, Clara Lundén, trainee, samt Hannes Wigerfelt, trainee.

På North Swedens Brysselkontor jobbar bland andra Mikael Janson, direktör, Julia Hanson, policy adviser, Clara Lundén, trainee, samt Hannes Wigerfelt, trainee.

Foto: Lars Eriksson

Bryssel2019-05-14 08:00
undefined
På North Swedens Brysselkontor jobbar bland andra Mikael Janson, direktör, Julia Hanson, policy adviser, Clara Lundén, trainee, samt Hannes Wigerfelt, trainee.

I hörnet av en vacker park i centrala Bryssel, bara en halv kilometer ifrån Europeiska kommissionen, ligger kontoret som företräder Norr- och Västerbottens intressen i den Europeiska Unionen. North Swedens Brysselkontor har funnits i drygt två decennier, sedan åtta år tillbaka är Mikael Janson chef för kontoret som har fyra anställda plus två praktikanter.

– Uppdraget är att vara länken mellan hemmaregionen och EU-arenan. Bryssel har blivit ett demokratiskt torg som det är svårt att följa från hemmaplan. Vår viktigaste uppgift är att vara på plats och känna av vad som som är på gång, säger Mikael Janson.

Utan EU hade vi inte haft Norrbotniabanan på gång.

North Sweden ägs av kommuner, regioner, universitet och näringsliv i Norr- och Västerbotten. I klartext handlar uppdraget om att göra EU uppmärksam på regionens problem, utmaningar och möjligheter.

– Det är viktigt att vår kunskap och våra perspektiv finns med när EU ska fatta sina beslut. Man brukar säga att drygt hälften av alla frågor som ett kommunfullmäktige hanterar är kopplat till EU.

Beslutsapparaten i EU är en gigantisk smältdegel där många intressen och åsikter ska smälta samman till gemensamma beslut. Ingen enkel uppgift, men Mikael menar att EU är ganska bra på att hitta lösningar på komplicerade problem.

– Besluten kommer kanske lite för sent, det kanske inte blir jättebra, men systemet levererar oftast, säger han.

EU:s beslut har stor påverkan på unionens alla regioner, Norr- och Västerbotten är inga undantag utan berörs snarare ännu större utsträckning.

– Utan EU skulle inte Norrbotniabanan vara på gång. Om vi ska vara ärliga så har EU varit mer intresserad av den här frågan än vad den nationella nivån har varit.

Dessutom påpekar Mikael att Västerbottens relativt väl utbyggda bredband, även om det fortfarande finns vita fläckar, är finansierat med EU-medel.

undefined
Mikael Janson och hans kollegor på North Sweden har till uppgift att företräda Norr- och Västerbottens intressen på EU-arenan.

Just nu arbetas det febrilt med EU:s långbudget som kommer att gälla från 2021 års ingång till utgången av 2027. I nuvarande långtidsbudget finns Norr- och Västerbotten med som en prioriterad region som under en sjuårsperiod har fått ungefär 1,7 miljarder svenska kronor från EU:s medel. North Swedens viktigaste uppgift just nu är att kämpa för att regionen ska fortsätta att vara ett prioriterat område för EU.

– Långtidsbudgeten är Sveriges regionalpolitik och motorn i den regionala utvecklingen.

Europa är världens största ekonomi där EU skulle kunna spela en betydligt större roll än vad unionen gör i dag. Allt handlar om hur mycket medlemsländerna är beredda att samarbeta, påpekar Mikael.

– Men utan EU skulle Europa inte ha mycket att komma med i en global värld.

Mikael menar att alla har bör ta det kommande valet till EU-parlamentet på allvar.

– Demokrati är ingen serviceinrättning utan medborgarna måste ta sitt ansvar. Om man inte tar EU-valet på allvar så sätter man Sveriges globala möjligheter på spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!