HD beviljar resning i mordfall från 1996

Det 25 år gamla mordet på en flicka i Örnsköldsviks kommun får en ny rättslig prövning. Högsta domstolen säger ja till resning i fallet – som fått en ny vändning med hjälp av ett bortglömt blodprov. En tidigare friad man pekas återigen ut som misstänkt.

Högsta domstolen. Arkivbild.

Högsta domstolen. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Brott2022-05-30 09:47

Den 16-åriga flicka försvann i Husum i Örnsköldsviks kommun i november 1996 och hittades senare död. En ung man dömdes för mordet i tingsrätten men friades senare av hovrätten.

På flickans byxor hittades spermafläckar från en trolig gärningsman, men dna-mängden var så liten att dåtidens analysmetoder inte klarade av att ta fram en sökbar dna-profil. Men tekniken har gått framåt och 2020 lyckades en ny profil säkras.

Först kunde den dock inte jämföras med dna från mannen då de prover som tagits på honom slängdes i samband med den friande domen, i enlighet med dåtidens regler.

Utredarna försökte då få tillstånd att återigen topsa honom, men fick nej av Högsta domstolen då det inte finns lagliga förutsättningar för detta.

Ovanlig händelse

Men – efter att ha gått igenom hela utredningsmaterialet på nytt lyckades utredarna hitta ett bortglömt blodprov, som tagits på mannen 1997. Det visade sig matcha med dna-resterna på offrets kläder. Med anledning av detta ansökte riksåklagaren hos Högsta domstolen om resning till nackdel för den tidigare friade mannen – något som är mycket ovanligt.

"När det är fråga om resning till nackdel för en person som tidigare frikänts krävs det ett mera avgörande nytt material för en resning", skriver justitierådet Stefan Johansson i ett pressmeddelande.

"Det nya beviset ger inte något svar på frågorna om hur och när flickan har berövats livet. Däremot medför det att det finns ett mycket starkt stöd för en koppling mellan flickan och den person som tidigare frikänts".

Skulle sannolikt ha dömts

Beviset som nu kan stärka kopplingen mellan offret och den frikända mannen innebär att de omständigheter och bevis som presenterades i hovrätten får en annan betydelse.

Högsta domstolen bedömer därför att personen sannolikt skulle ha dömts för mordet om den nya bevisningen hade funnits med vid rättegången i hovrätten.

"Och då finns det förutsättningar att pröva målet på nytt", avslutar Stefan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!