Polishandbok grunden till förändring

”Tidigare har polismyndigheten betecknat katter som hittegods, men så är det inte längre vilket framgår i polismyndighetens nya handbok”, säger Thomas Sjöholm, chef vid polismyndighetens rättstillämpning nord.

”Endast katter med halsband eller en raskatt kan betecknas som hittegods”, säger Thomas Sjöholm. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle).

”Endast katter med halsband eller en raskatt kan betecknas som hittegods”, säger Thomas Sjöholm. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle).

Foto: Arkivbild

Brott & Straff2019-08-13 07:01
undefined
”Endast katter med halsband eller en raskatt kan betecknas som hittegods”, säger Thomas Sjöholm. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle).

Har polisen förändrat sitt regelverk?

– Djurskyddslagen är förändrad och vi har också förändrat vårt arbete kring katter, men egentligen handlar det inte om djurskyddslagen, utan om polismyndighetens nya handbok. Det är också möjligt att det finns lokala skillnader i hur olika polisområden hanterat katter, men nu går vi mot en mer likformig hantering i alla polisområden, säger Thomas Sjöholm.

Det innebär också att äganderätten till katter som strövar fritt, inte längre kan övergå genom bestämmelser i hittegodslagen.

Skapar problem

– Endast katter med halsband eller en raskatt kan betraktas som hittegods och det är skillnad mot tidigare då polisen var mer generös att registrera katter som hittegods. Jag har förstått att det skapar problem för ideella organisationer som arbetar med bortsprungna eller övergivna katter och som jag ser det kan eventuellt länsstyrelsen agera enligt djurskyddslagen i de fallen, men då krävs det antagligen att katten är övergiven och utsatt för lidande.

undefined
Thomas Sjöholm, chef vid polismyndighetens rättstillämpning nord.

Kan polisen avgöra om det rör sig om en raskatt?

– Det kan ju i ett enskilt ärende finnas saker som gör att handläggaren behöver göra en specifik bedömning och det kan ju vara så att katten har ett halsband eller någon annan ID-märkning.

Djurskyddet i Skellefteå har försökt få till ett möte för att bolla frågan, men inte fått något svar eller respons av lokalpolisområde Skellefteå?

– Jag har fått veta att det är planerat ett möte med den här organisationen till hösten, säger Thomas Sjöholm.

Kajsa Berggren, chef vid landsbygdsenheten, länsstyrelsen i Västerbottens län, säger:

undefined
Kajsa Berggren, länsstyrelsen i Västerbottens län.

– Det är inte klockrena, tydliga gränser mellan djurskyddslagen och hittegodslagen.

Hon säger också att samarbetet mellan länsstyrelsen och polismyndigheten fungerar bra när det gäller frågor kring katter. Avseende djurskyddslagen och rågångarna mellan den och hittegodslagen samt polisens regelverk och tillämpning, så menar hon att det behövs uppföljande möten mellan aktörerna eftersom allt inte är glasklart.

Vill ha dialog

– Vi är också intresserade av att ha en dialog med exempelvis djurskyddsorganisationer framöver, säger hon och avslutar med ett par exempel:

– Om det är sommarkatter som är övergivna är det länsstyrelsen som hanterar det, men hittar någon en bortsprungen katt som kommit bort från sin ägare då är det ett hittegodsärende för polisen. Länsstyrelsen har numera, under kontorstid, ansvar för omhändertagandet av djur som far riktigt illa, på kvällar och helger är det fortfarande polisens ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!