Bedrägerier tillhör den brottstyp som ökar mest i samhället. När det gäller kortbedrägerier utan fysiskt kort, alltså när kortinformationen stulits på exempelvis hackade sajter, ökade antalet anmälningar med omkring 40 procent under januari till augusti 2018 i region nord jämfört med samma period året innan, förklarar Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter.
– Ju mer internethandel som sker desto enklare blir det för bedragarna att komma undan, säger hon.
Genom listor på anmälda brott har VK kunnat hitta 39 anmälda fall av kortbedrägerier utan fysiska kort i Västerbottens län bara under årets första vecka, varav merparten bedöms ha internationell anknytning.
Lotta Mauritzson förklarar att bedragarna ofta kommer över kortuppgifterna via olika dataintrång på sajter, där personer har lämnat ifrån sig kortuppgifter i tron om att det är säkra webbplatser.
Ett annat sätt kan vara att förövarna "fiskar" efter kortuppgifterna genom att uppmana folk att lämna ifrån sig kortuppgifter genom falska kampanjer på sajter eller via epost och sms.
– Kortuppgifterna säljs sedan på den delen av internet som kallas Darknet, där det finns platser som enbart sysslar med försäljning av kortuppgifter.
Eftersom Darknet består av krypterade nätverk med dolda hemsidor och att förövarna ofta finns utomlands är de här brotten mycket svåra att utreda.
– Dessutom handlar det sällan om stora belopp i varje enskilt fall, så det är svårt att motivera andra länder att hjälpa till att spåra gärningsmännen. Det gör att uppklarningsprocenten är låg på de här brotten, säger Lotta Mauritzson.
Hur ska man göra för att inte drabbas?
– Spärra ditt kort för internet- och utlandsköp, eller ha ett särskilt shoppingkort som kan användas för sådana köp. Om man bara har ett kort som är kopplat till lönekontot så kan du bli av med rätt mycket pengar. Dessutom är det förstås viktigt att inte lämna ifrån dig kortuppgifter vid tveksamma erbjudanden.
Sven Björkland/ Västerbottens-Kuriren