Bonde misstänks ha utsatt kor för lidande

Jordbrukaren misstänks ha utsatt två av sina kor för stort lidande och åtalas nu för djurplågeri. I polisens förundersökning framkommer dessutom rapporter om medtagna och magra kalvar, smutsiga kor angripna av pälsätare och kor som var så magra och skadade att de tvingades avlivas. Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

En kraftigt avmagrad ko som bedöms vara hängig. Bild från polisens förundersökning.

En kraftigt avmagrad ko som bedöms vara hängig. Bild från polisens förundersökning.

Foto: Länsstyrelsen

Brott & Straff2019-10-11 08:48
undefined

Jordbrukaren, en man i 50-årsåldern, åtalas nu vid Umeå tingsrätt för två fall av djurplågeri under hösten 2018 och i början av 2019.

De två korna som åtalet gäller ska enligt åklagaren ha utsatts för lidande genom att mannen inte sett till att de fick nödvändig veterinärvård, trots att de visade tecken på att vara skadade och såg ut att vara kraftigt smärtpåverkade. Båda korna var drabbade av kraftig hälta och hade svårt att röra sig, och den ena av dem kunde inte längre stödja på ett av sina ben.

undefined
En kraftigt avmagrad ko som bedöms vara hängig. Bild från polisens förundersökning.

I länsstyrelsens anmälan står följande att läsa om den ena kon:

”Hon visade tydliga tecken på smärta genom krummande rygg, lågt hållet huvud, hängande öron samt smärtpåverkad blick och ansiktsmimik" och "Kon höll upp benet under tiden hon kissade och därefter. Medan kon höll upp vänster bakben skakade hon i framkroppen av ansträngning och smärta."

Jordbrukaren uppger i polisförhör att den ena kon skulle slaktas eftersom han noterat att hon var "lite halt", men att vädret inte tillät slakt och att han därför bestämde sig för att vänta.

Angående den andra kon säger han att han hade noterat att hon var halt, att han hade koll på henne och att han hoppades att hon skulle må bättre efter några dagar i behandlingsboxen. Varför han inte tillkallade veterinär har han inget bra svar på, säger han till polisen.

I polisens förundersökning framkommer att länsstyrelsen har gjort kontroller på gården kontinuerligt de senaste åren och upptäckt många brister. En djurskyddshandläggare berättar i polisförhör att det vid besöken ofta är något djur som är halt, har för långa klövar och att det är smutsigt.

Andra brister som upptäckts är till exempel att kor varit smutsiga och angripna av pälsätare, och att det på gården funnits kalvar som varit magra och medtagna.

undefined
Samma ko hade ett stort sår på manken. Bild från polisens förundersökning.

I förundersökningen framkommer också att man i oktober 2018 beslutade att omedelbart omhänderta och avliva åtta kor på plats med anledning av att de utsatts för ett längre och betydande lidande.

Korna ifråga var alla mycket magra och i dåligt skick, flera av dem var halta och hade sår och en av dem var apatisk under hela kontrollen. I kornas utrymmen fanns mycket gödsel, och det fanns bara lite foder kvar på foderbordet.

undefined
Ko med tydligt framträdande skelett. Bild från polisens förundersökning.

"Förutom de rent fysiologiska påfrestningar som uteblivet foderintag innebär (det vill säga svält) medför underutfodring även ett psykiskt lidande med anledning av att djuren utsätts för en negativ stress då de inte kan tillgodose sitt inbyggda behov av att utöva sitt ätbeteende", skriver länsstyrelsen i det beslutet.

Under rättegången kommer djurskyddshandläggare från länsstyrelsen och en veterinär att kallas som vittnen. Bland den övriga bevisningen finns bland annat filmer med de två korna som åtalet gäller.

Josefin Isaksson/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!