Proppen är mellan hotellet och Vidsel

Det hotande vattnet ger Fredrik Grönlund, vaktmästare vid hotellet och boende i Vidsel, bråda dagar. "Hemma märks ingenting, så proppen måste vara kring Bredsel", säger han.

Fredrik Grönlund, vaktmästare vid Hotell Storforsen, står på isen vid en av lyktorna som vattnet undergrävt och isen vält. "Normalt sett är det kanske tio meter till vattenlinjen från lyktorna".

Fredrik Grönlund, vaktmästare vid Hotell Storforsen, står på isen vid en av lyktorna som vattnet undergrävt och isen vält. "Normalt sett är det kanske tio meter till vattenlinjen från lyktorna".

Foto: Jens Ökvist

Bredsel2021-01-25 17:48

Någonstans mellan Hotell Storforsen och Vidsel. Någon närmare beskrivning av var isproppen finns går inte att göra. Det är också ett motiv till att den inte kommer att sprängas. 

Som det nu är, syns det helt enkelt inte var den är, menar man.

Fredrik Grönlund, vaktmästare vid Hotell Storforsen och boende i Vidsel, berättar att forsen plötsligt tog en ny väg efter storhelgerna när det blev kallt och isbildningen tog fart.

– Då gick vattnet plötsligt rakt fram, forcerade stenkistan och följde träbron mot land, berättar han.

Hemma i Vidsel har han inte märkt av någon förhöjd vattennivå.

– Men här vid hotellet har det stigit mellan två och tre meter, så det behövs inte så mycket så är vattnet framme vid och inne i hotellet, proppen måste ju vara nånstans mellan hotellet och Vidsel, kring Bredsel någonstans.

Grönlund visar PT den pumpstation som finns på baksidan av hotellet. Där har vattnet trängt in i byggnaden och man har tvingats montera in länspumpar för att hålla undan vattnet.

Han visar också på alla de lyktor som normalt finns nere vid strandpromenaden men som nu står i vatten och där isen vräkt stolparna åt sidan, i stort sett alla ligger nästan ner.

– Normalt sett är det kanske tio meter från lyktorna till strandkanten, men nu når vattnet flera meter upp ovanför lyktorna och är bara nån meter ifrån hotellet. Vattnet har stigit mellan två och tre meter över det normala, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!