Ja, du läste alldeles rätt. Vanlig, hederlig, svensk Hushållsost gifter sig så underbart bra med det fina bubblet i glaset.
"En bit tomatgouda ihop med en skiva fänkålssalami är fantastiskt gott."
Det säger Patrik Broström som har jobbat med ost och charkuterier i över 30 år. Och som om inte detta vore nog så har han dessutom utbildat sig till ostexpert hos Restaurangakademin i Stockholm. Kan numera titulera sig som diplomerad fromager.
- Smaka, frestar fromagern Patrik. En bit tomatgouda ihop med en skiva fänkålssalami är fantastiskt gott.
Fantastiskt tycker också sambon Gabriella Marklund att det är. Numera är hon nästan lika ostbiten som Patrik och tillsammans har de startat ett eget företag som, förutom allt de säljer, också har ost- och charkprovningar på menyn.
- Vi startade för ett och ett halvt år sedan. Vem som helst, både privatpersoner och företag, kan anlita oss så fixar vi en provning, berättar Gabriella.
Om Patrik har sitt dagliga värv i ost- och charkdisken på Ica Kvantum, så ser Gabriella till att det är snyggt och fint på Skellefteå lasarett.
Patrik står och går hela dagarna bakom sin disk. Gabriella står och går hela dagarna när hon städar. Så att det äts en massa ost i det Marklundska-Broströmska hemmet, det märks inte ett dugg på midjemåttet.
- Ost är rena hälsokosten, försäkrar Patrik och stoppar en bit tryffelcheddar i munnen. Sedan låter han en liten bit Willem van Oranjekaas ta ett dopp i skålen med fläderchampagnehonung.
När det ska provas, då är tillbehören minst lika viktiga som osten.
"Igår hade vi köttfärsbiffar med lakritspulver i."
Det finns så många ostar i världen och det finns så många barn i familjen, fem stycken. Det är tack vare dem företaget har fått sitt namn. Första bokstaven i varje barns förnamn bildar ordet Ckala (c:et uttalas som ett s).
Gabriella och Patrik ägnar sig inte bara åt ostar, salamikorvar och honungsburkar. De har också gått in för sådant som innehåller lakrits. Särskilt Gabriella är väldigt förtjust i den svarta aromen och planerar att gå en lakritskurs i Stockholm. Och sedan ska det bli lakritsprovningar förstås.
Om man kan ha ost till precis allt, som Patrik hävdar, då kan man ha lakrits till precis allt också, det är Gabriellas bestämda åsikt.
- Igår hade vi köttfärsbiffar med lakritspulver i. Det var gott.
De provar sig fram, ständigt och jämt. Och i köket experimenteras det ideligen.
Om Patrik står för görandet och rörandet så ansvarar Gabriella för dokumenterandet och avsmakandet. För någon gång, inom en kanske inte alltför avlägsen framtid, ska det bli en kokbok också.
Faktum är att det här med osten och företagandet är deras stora, gemensamma fritidsintresse. Och när de inte säljer och äter, då kan de ägna sig åt att beundra färgerna.
- Jag skulle vilja göra en ostbricka i regnbågens alla färger, avslöjar Gabriella.
Visst kan hon göra det. Inga problem, ostar finns i alla kulörer man kan tänka sig, hela färgspektrat finns representerat. Och det är lavendelgoudan som är lila.
- När jag såg den första gången, då hade den en ännu mörkare lila ton. Den här biten är lite ljusare, men det är samma ost och samma tillverkare, försäkrar Patrik som under sin fromagerutbildning hade det stora nöjet att få studera tillsammans med ett gäng härliga ostnördar från när och fjärran.
- Jag fick lära mig ett helt nytt språk för hur ostar kan beskrivas.
Fromagerspråket innehåller ord och uttryck som ”varm häst”, ”hästmule”, ”stall” och ”gödselhög”.
Den som tycker att det inte låter särskilt lockande bör ta sig en funderare på hur vinexperter brukar karaktärisera olika sorters vin. ”Bensin” förekommer lite nu och då i doft- och smakbeskrivningarna. Fast det verkar ju inte avskräcka särskilt många.
Fakta: Mer om Ckala
Drivs av: Gabriella Marklund, 48, och Patrik Broström, 53.
Som bor: I en lägenhet på Brännan.
Barnen heter: Charlie, Karolin, Asta, Lydia och Angelika och är i Ckala-ordning 13, 25, 19, 23 och 23 år. Finns även en cockerspaniel i familjen, Sonja.
Företaget: Drivs på fritiden. Tonvikten ligger på ost, charkuterier och lakrits samt ost- och charkprovningar.
Fromagerutbildningen: Anordnas av Restaurangakademin i Stockholm. Kurstiden är två månader. Under den tiden samlas eleverna under fyra heldagar. Resten av tiden ägnas åt självstudier.
Paprika med ost och prosciutto
Paprikor, tre sorters ost och prosciutto (lufttorkad skinka).
Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Mixa ihop ost och skinka. Fördela mixet i paprikahalvorna och toppa med ännu mera ost. Gratinera i 180-200 grader varm ugn i cirka 15 minuter.
(OBS: Mängder efter behag)
Tomat med ost och salami
Hela tomater, två sorters ost och salami.
Dela varje tomat i två halvor och gröp ur innehållet. Krama ut vätskan i tomatköttet och lägg det i en mixer tillsammans med ost och salami. Mixa. Fördela mixet i tomathalvorna och toppa med mera ost. Gratinera i 180-200 grader varm ugn i 20-25 minuter.
(OBS: Mängder efter behag)