Odla kan vara en utmaning

De har fokus på att odla det som går att äta. ” Vi försöker att odla kompakt, sätter tätare och det ger mer grönsaker”, säger Albin Johansson.

Rädisbaljor använder de till sallad och det ger med mycket smak.

Rädisbaljor använder de till sallad och det ger med mycket smak.

Foto: Norran

Boviken2019-04-30 16:00
undefined

När jag svänger in på gårdsplanen möter Albin upp. Han har gjort några nya bänkar och håller på att plantera ut mera zucchini och lökar. För fyra år sedan tog paret Albin och Helen Johansson över Helens föräldrars stuga i Boviken. Först bodde de i lägenhet på vintern, men kände att de trivdes så bra att de ville flytta ut permanent till stugan för att kunna odla mer.

Till en början var det ganska mycket träd och sten på tomten. Det har varit mycket jobb för paret med att frakta hit jord och ta bort skog.

– Det har varit en utmaning att få bort skog och sten, säger Albin.

Tomten är på 1 600 kvadratmeter och nu har de cirka 200 kvadratmeter jordyta att odla på. Två växthus och en odlingstunnel har hunnit växa upp på tomten. Hundra pallkragar med blandade grönsaker i varje låda. Bland annat har de cirka 30 olika kålsorter och mängder med olika löksorter som till exempel potatislök, luftlök och piplök.

undefined
Potatisen odlas ovan jord. Först ligger en markduk, sedan lite jord och sedan täckt med hösilage. Resultatet blir att potatisen är nästan fri från jord.
undefined
Kirskål i olika varianter odlas i balja för att det ej ska spridas.
undefined
Rädisbaljor använder de till sallad och det ger med mycket smak.
undefined
En perennlök med namnet Molly med lätt vitlöksmak.
undefined
Morötter och sallad odlas kompakt för att slippa ogräs.

– I ett av växthusen finns det allt som ska vara på en Bruschetta. Piennolotomater, basilika, vitlök och naturligtvis kryddtagetes för att hålla skadedjuren borta. Piennolotomaterna som inte är mogna hänger vi upp i köket, då har vi tomater till nyår, berättar Albin.

Redan i mars, medan snön är kvar, sätter de ut baljor i snön med vintersådd. För att de så tidigt som möjligt på våren kan börja plocka in de små primörerna från växthus och ute.

– Grönsakerna samodlas som till exempel lök, morötter och sallad. Bönor, majs och zucchini passar bra ihop. Majs ger stöd åt bönorna, zucchinin gör så att fukten behålls och bönorna ger näring åt alla plantor, berättar Albin.

De jobbar med förhöjda odlingsbänkar, för djupet behövs när man odlar tätt. Lägger löv, blad eller gräsklipp för att slippa ogräs.

Egen jord

Numera gör de även sin egen jord, genom att blanda kompost, hösilage och hästgödsel. Använder Bokashi kompost med hjälp av matrester som omvandlas till jordförbättring.

Förra året började de även att försöka ta rätt på mycket fröer själva i stället för att köpa. Både med att lämna en del växter ute i jorden och ta in.

– Vi försöker titta på sorter från öster som kan trivas här. Helen har länge haft ett stort intresse för att odla så därav kom mitt intresse. Vi får mycket tips genom att lyssna på poddar, se på youtube och genom att vara med i olika facebookgrupper om odling. Vi brukar åka till Italien för att få inspiration. Där har vi fått smaka på en gudomligt god tomatsås som vi försöker lära oss att göra, berättar Albin.

När hösten kommer gör Albin och Helen massor av inläggning, torkar och fryser mängder av grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!