Hoppet om en framtid har tänts

När den nya gymnasielagen i förra veckan fick grönt ljus från Migrationsöverdomstolen fick även Jamshed Molki och Qorban Husseini tillbaka hoppet om en framtid. ”Tidigare var allt hopplöst”, säger Jamshed Molki.

Qorban Husseini och Jamshed Molki är hemma hos Gunilla och Lars Enmark i Boviken som har Qorban boende hos sig sedan tre veckor tillbaka.

Qorban Husseini och Jamshed Molki är hemma hos Gunilla och Lars Enmark i Boviken som har Qorban boende hos sig sedan tre veckor tillbaka.

Foto: Lars Eriksson

Boviken2018-10-04 08:00
undefined
De afghanska flyktingarna Jamshed Molki, 18 år, och Qorban Husseini, 18 år, har fått tillbaka hoppet om att få stanna i Sverige.

Vid matbordet hemma hos Gunilla och Lars Enmark i Boviken sitter Jamshed Molki, 18 år, och Qorban Husseini, 18 år, och diskuterar helgens manifestation. Gunilla och Lars har öppnat sitt hem för Qorban som sedan några veckor tillbaka bor i ett rum i källarvåningen. Lars påpekar att det visserligen är myndigheterna som fattar besluten, men att man som Skelleftebo kan stötta dessa människor som flytt till Sverige.

– Vi har plats i huset, men nu behöver vi även ge plats här, säger Lars Enmark och håller handen mot hjärtat.

Jamshed och Qorban berättar ett de för tre år sedan flydde inbördeskriget i Afghanistan, en flykt undan våld och död. Båda kommer från Maidan Wardak-provinsen och tillhör folkgruppen hazarerna.

– Talibanerna och IS försöker att döda hazarerna. Vi är mycket utsatta och diskriminerade i Afghanistan, säger Jamshed.

undefined
Qorban Husseini och Jamshed Molki är hemma hos Gunilla och Lars Enmark i Boviken som har Qorban boende hos sig sedan tre veckor tillbaka.

De båda afghanska pojkarna har fått ett flertal avslag på sina ansökningar att få stanna i Sverige.

– Att återvända till Afghanistan har aldrig varit ett alternativ. Om jag skulle resa tillbaka så skulle jag dödas, säger Jamshed.

Med den nya gymnasielagen har chanserna att få stanna i Sverige ökat markant. Båda pojkarna uppfyller de formella kraven i lagen, men än kan de inte vara säkra.

– Det är mycket stressigt att vänta på besked, men jag känner gott hopp, säger Jamshed.

Både Qorban och Jamshed har framtidsplaner, Qorban vill bli undersköterska och Jamshed har siktet inställt på att bli civilingenjör.

– Jag har bra betyg och jobbar hårt, säger Jamshed.

De ungdomarna som får stanna enligt nya gymnasielagen kommer endast att få ett tillfälligt uppehållstillstånd under tiden de pluggar. För att få chansen att stanna efter studierna behöver ungdomarna ha ett jobb så de kan försörja sig själva.

undefined
Jamshed Molki och Qorban Husseini kommer att delta under helgens demonstrationer på torget i Skellefteå.

I helgen och på måndag kommer manifestationer för att belysa de afghanska flyktingarnas situation äga rum över stora delar av Europa, däribland Skellefteå. Trots att nya gymnasielagen i Sverige tillfälligt löser problemet för några så är det många som inte omfattas av lagen. Jamshed uppskattar att det kan vara upp mot 200 afghanska flyktingar, familjer och ensamkommande barn, i Skellefteå kommun.

– Jag gissat att det kan vara ett trettiotal av dem som kan omfattas av gymnasielagen, säger Jamshed.

På torget i Skellefteå kommer det under lördagen att anordnas demonstrationer, där bland andra Jamshed ska hålla tal, och på måndag kväll kommer ljusmanifestationer att lysa upp stan.

– Ingen ska behöva utvisas till ett land där det är krig och våld. Vi vill stanna i Sverige och bygga vår framtid, säger Jamshed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om