Påsk är en tid för kul och kravlöst pyssel

Varje högtid är en chans att vara kreativ – och påsken är kanske extra passande. Helgen sträcker sig över flera dagar och friheten är stor.
– Vi behöver inte ens tänka att klockan är tre och det är dags att slå på tv:n, säger kreatören Helena Lyth.

Helena Lyths enkla påskris har stått inne en vecka och slagit ut. Det är pyntat med urblåsta ägg, upphängda med band i olika färger på östeuropeiskt vis.

Helena Lyths enkla påskris har stått inne en vecka och slagit ut. Det är pyntat med urblåsta ägg, upphängda med band i olika färger på östeuropeiskt vis.

Foto: Jessica Gow/TT

Bostad2023-04-05 22:00
undefined
Helena Lyth, kreatör och författare.

När Helena Lyth var barn var skärtorsdagen en av årets höjdpunkter.

– Som barn längtar man extra mycket till tre av årets dagar: sin egen födelsedag, till julafton och så till skärtorsdagen med all kreativitet – att få klä ut sig och pyssla.

Trots att hon har vuxit upp i ett hem där pyssel och kreativitet ständigt var närvarande och kökslådorna var fulla med kritor och papper, har Helena Lyth inte med sig några starka påsktraditioner hemifrån.

– Det är också det jag gillar med påsken, att den är så fri och generös. Man kan göra som man vill. Fira med vänner, familjen eller hela släkten, det finns inga regler. Jag tycker också om att det är så lätt. Lite sill, ägg och köpegodis, så är det klart. Jag hoppas aldrig vi inför någon ”påskstress”.

undefined
Så här fina blir påskens ägg med det enkla kryddväxttipset.

Påskpysslet, däremot, är ett måste, och Helena Lyth har fostrat sina egna barn att alltid göra påskkort att dela ut för att inkassera påskgodsakerna. Ju fler kort som skapas, desto mer godis kan det bli.

– Jag tycker att det är sympatiskt, att faktiskt skapa något att ge bort i stället för att bara förvänta sig att få utan motprestation. Och jag föredrar påskens generositet, till skillnad från halloween där man hotas med bus om man inte delar ut godis.

Helena Lyth bokdebuterade 2021 med boken ”Julprassel och decembermys” (Polaris Fakta) och nu har hennes andra bok just getts ut – ”Vardagsvackert och festfyrverkerier – Kreativitet och smaker för hela året” (Bonnier Fakta).

undefined
En riktigt färgsprakande bukett hör påsken till, enligt Helena Lyth.

Påsken i sig handlar mycket om maten för familjen Lyth. Inte nödvändigtvis komplicerad mat, men god. Att det ofta är samma rätter till påsk som till exempel jul och midsommar gör ingenting alls, tycker Helena.

Påskens stora fördel är också att den kan ge en relativt lång ledighet – fem dagar – med få måsten och tider att passa.

– Det är framför allt en ljus högtid som mest handlar om att hylla livet. Allt från den religiösa bakgrunden med Jesu korsfästelse och återuppståndelse till att med lite tur få se krokusar och vintergäck titta upp.

undefined
”Vardagsvackert och festfyrverkerier – Kreativitet och smaker för hela året”.

Helena Lyth älskar traditioner och högtider, men hon tycker också att det är minst lika viktigt att ta vara på vardagarna mellan de stora festerna. Hon är uppvuxen i en familj som firade det mesta. Alla namnsdagar innebar frukost på sängen, och en dag började inte sällan med att hennes pappa sa: ”I dag är det tio år sedan….”.

– Vi är en sötsugen familj, konstaterar hon och skrattar.

Helenas Lyths nya bok innehåller pyssel och godsaker som funkar när som helst på året.

– Min påsklilja i papper är så fin på påsken, men byt färger till rött så blir den i stället en julstjärna till advent. Ofta är det så med pyssel, att det handlar om tekniker, och när man väl lärt sig dem kan man variera sig hur mycket som helst, säger hon.

undefined
Helena Lyths enkla påskris har stått inne en vecka och slagit ut. Det är pyntat med urblåsta ägg, upphängda med band i olika färger på östeuropeiskt vis.

Traditioner och klassiskt pyssel har fortfarande sin plats i modernt högtidsfirande, enligt Helena Lyth. Men trots att hon själv har gjort oändligt många olika påskpyssel under sina år som kreatör finns det alltid något nytt att testa.

– Jag älskar att ta något riktigt klassiskt, till exempel de flätade hjärtkorgarna i papper som vi brukar hänga i julgranen, och sedan klippa en ny form och byta färger och material. Plötsligt är det något som passar vid ett helt annat tillfälle.

– Likaså kikar jag gärna på hur högtider firas i andra länder. Påsken är en religiös högtid, men kristendomen finns över hela världen – hur firar man påsk på andra platser?

undefined
Färgglada tulpaner.

Den nyfikenheten har bland annat lett till att Helena Lyths påskris innehåller klassiskt urblåsta äggskal, men med tjocka band i stället för den klassiska, snudd på osynliga, sytråden. Inspirationen kommer från Östeuropa, berättar hon. Vips blir upphängningen – som kanske är ett återbrukat handtag från en papperskasse – en dekoration i sig.

– Jag är också förtjust i den italienska traditionen att ge bort stående chokladägg inslagna i cellofan. Min version är våra klassiska pappägg som vi fyller med godis, men i stället för att låta det ligga trycker jag in änden, sätter ett gummiband om, ställer ägget upp och sveper en tygbit om. Så fint.

Påskliljor

Helenas påskliljor i papper är fina att använda på påskbordet som dekoration, eller fästa en tråd i och hänga i riset. Såhär gör du.

Du behöver:

gult A4-papper

äggkartong

hobbyfärg

pensel

sax

limpistol eller lim

Gör så här:

undefined
Måla ”piggar” från äggkartong.

1. Vik pappret på mitten tre gånger så det blir åtta rutor. Klipp ut dem. Vik varje ruta på mitten två gånger.

undefined
Klipp det vikta pappret.

2. Klipp det ihopvikta pappret från mitten av den öppna långsidan till hörnet där den vikta långsidan möter den öppna kortsidan.

undefined
Vik dragspelsveck.

3. Vik smala dragspelsveck. Vik det lilla dragspelet på mitten, och limma ihop till ett brett V. Gör likadant med övriga rutor. Limma ihop fyra av rutorna till en blomma.

undefined
Limma till en blomma.

4. Skär av topparna på ”piggarna” inuti äggkartongen och klipp kanterna lite taggiga. Måla i önskad färg och låt torka. Limma fast på blomman.

undefined
Färdiga pappersliljor!
Snabba påsktips

+ Färska ägg tål rumstemperatur – lägg upp i en skål och låt stå på köksbänken.

+ Ta in ett påskris. Det behöver inte pyntas, utan är vackert som det är, särskilt när det börjar slå ut.

+ Låt påskens färger ta plats. En skål gula citroner eller påskliljor i en vas i köket ger påskkänsla direkt.

+ Duka med vardagsporslinet, men välj duk, servetter och ljus i gult, rosa, lila och grönt.

+ Använd äggskal med namn som bordsplacering och ställ fram en färgsprakande bukett med svenska tulpaner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!