När vi umgås står nästan alltid måltiden i centrum. Att samla nära och kära till ett vackert dukat bord är en glädje för både gästerna och värden.
Ett enkelt sätt att skapa omedelbar feststämning är fantasifullt brutna servetter.
Det är tydligt hemma hos Vendela Blomström. I hennes ljusa och inbjudande lägenhet på Södermalm i Stockholm dras blickarna genast mot middagsbordet. Duk, porslin, ljusstakar och blommor bildar en glammig tavla. Kronan på verket är linneservetterna, denna dag i form av rosetter och smyckade med en elegant servettring.
– Att duka bordet vackert är ett sätt att göra måltiden till en extra fin stund, säger Vendela Blomström, och tillägger att hon alltid dukar med servetter, även till vardags.
Dekorativa dukningar med fina servettbrytningar har blivit något av en hobby för henne. Till vardags är hon universitetslärare, enhetschef och läromedelsförfattare, och dukningarna har blivit ett sätt att koppla av. På Instagramkontot ”Dagens servett” visar hon upp sina alster.
– Det började som en rolig idé på semestern. Vi var i familjens hus i Médoc i Frankrike. Då upptäckte jag att tankarna på en ny dukning, en passande servettbrytning och att sedan fotografera helheten blev ett sätt att koppla bort tankar på jobb och bara låta kreativiteten flöda, säger hon.
Men intresset väcktes egentligen redan i barndomen. Vendelas mamma älskade att bjuda till fest och var skicklig med dukningen.
– Hon använde alltid nymanglade dukar och linneservetter och var bra på att matcha blommor, dekorationer och färger. Hon lärde mig ett antal klassiska servettbrytningar som jag använder än i dag.
Hon minns hur mysigt det var när hon som barn fick hjälpa till med förberedelserna.
– Det var en särskild känsla. Alla var glada. Stämningen var så förväntansfull, musik spelades i bakgrunden, och så dofterna från köket där maten förbereddes av mamma och pappa.
Hon tycker att det roliga är att man kan vara kreativ utifrån säsong och att dukningen är något man skapar för stunden. Nästa gång kan man börja om på nytt.
– Det behöver inte heller vara tidskrävande eller kostsamt. Genom att utgå från det du har hemma, och det som finns att hämta i naturen i form av växter och kvistar, kan man skapa något unikt.
Vendela Blomström gillar alla familjehögtider, men är extra förtjust i julen.
Då brukar hon utgå ifrån en färg, ett tema eller en särskild servettbrytning och spinna vidare på den. Hon gillar att plocka in saker från naturen som växter, kottar eller mossa.
– Det är också kul att smycka med ätbara saker som grönkål, röda äpplen eller pepparkakor.
Vid nyår får det gärna vara lite extra lyxigt. Nyårsbordet kan dekoreras med festliga färger, guld och glitter.
– Jag gillar att använda ljusa färger och gröna växter som får symbolisera det nya året som kommer och att allt börjar om på nytt.
Hon har samlat på sig mängder av tygservetter genom åren, men har inget emot att använda pappersvarianter.
– Det beror på tillfälle och vilken vikning man vill göra. Jag gillar egentligen tygservetter bäst eftersom de både är vackra, praktiska och hållbara. Men vissa vikningar fungerar faktiskt bättre att göra med papper.
Det går dessutom lättare att hitta papperservetter i allsköns färger och mönster, vilket är roligt för vissa teman.
Men hur är det – vågar gästerna använda Vendelas vackra skapelser?
– Det händer faktiskt ibland att någon ”inte vill förstöra” dekorationerna, men givetvis är de till för att användas, säger hon och skrattar.
– Ibland dukar jag med både pappers- och tygservetter, eller med två tygservetter – en servettbrytning och en vanlig. Då kan man ju välja själv vilken man använder.
Kör man på tyg är det bra att tvätta dem så snart som möjligt efter en middag.
– Om man bjuder på mat som kan ge svåra fläckar kan man behöva ta till olika husmorsknep, men det brukar aldrig vara något problem.
Att fira in det nya året med en pampig festdukning kan vara värt alla fläckar i världen.