Skellefteå Science City, Skellefteå Convention Bureau vid Visit Skellefteå och Arctic Business Incubator och kommer att hålla i trådarna för årskonferensen i Skellefteå som pågår under två dagar med 400-500 delegater.
– Det känns fantastiskt roligt att vi lyckats få innovationsriksdagen till Skellefteå. Det blir första gången som den arrangeras i norra Sverige. Nu gäller det för hela innovationssystemet i regionen att göra en gemensam satsning mot detta mål, säger Skellefteå Science Citys vd Johnny Högberg när Norran Affärsliv når honom på innovationsriksdagen i Borås.
Denna nationella årskonferens samlar kärnan av Sveriges innovationskraft. Här deltar ledande politiker, beslutsfattare, företrädare för innovativa miljöer, myndigheter, lärosäten och institut, näringslivsföreträdare från små och stora bolag, media och andra opinionsbildare. I Borås har näringsminister Mikael Damberg (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) deltagit som talare.
– Att Sveriges Innovationsriksdag väljer Skellefteå 2020 är mycket glädjande. I vår kommun har många nya innovationer sett dagens ljus och det känns extra spännande att få visa allt intressant som nu är på gång i Skellefteå, kommenterar Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.
Sveriges Innovationsriksdag arrangeras sedan 2011 av Swedish Incubators & Science Parks, SISP, som är den medlemsbaserade branschföreningen för Sveriges inkubatorer och science parks. Nätverkets 67 innovationsmiljöer över hela Sverige består tillsammans av 5 000 företag med 70 000 sysselsatta. I nätverket ingår både Skellefteå Science City och Arctic Business Incubator.
Sveriges Innovationsriksdag arrangeras tillsammans med medlemsorganisationer varje år och nu har turen kommit till Skellefteå.
– Vi pitchade för detta redan vid innovationsriksdagen i Linköping/Norrköping 2017, berättar Johnny Högberg.
Eftersom Kulturhuset inte är färdigbyggt till 2020 kommer man i Skellefteå att sprida ut arrangemanget på olika platser i stan, bland annat på The Great Northern och på Campus Skellefteå.
– I Skellefteå har vi valt en annan modell än hos andra Science Parks genom att vi har verksamheter på olika ställen i stan. I framtiden hoppas jag också att Skellefteå lasarett ska bli en stark del i detta, säger Johnny.
Representanter från SISP har vid ett flertal tillfällen varit på besök i Skellefteå.
– Vi har då bland annat visat upp det fina ekosystemet för startups och innovatörer som finns här, presenterat stadsomvandlingen, den hyperaktuella omstruktureringen av industrin och naturligtvis den kommande etableringen av Northvolts batterifabrik.
– En konferens av den här digniteten positionerar Skellefteås som plats för nya investeringar, etableringar och affärer. I turismekonomiska termer handlar det om en omsättning på cirka 1,4 miljoner kronor, säger Sanna Orellano, Convention Bureau-ansvarig på Visit Skellefteå.
Varje innovationsriksdag har ett tema och i Borås är det ”Cirkulär Ekonomi” som gäller.
– Här har jag sett lösningar som jag inte trodde var möjliga, dock inga från norra Sverige. Det kommer det att bli betydligt mer av när vi arrangerar innovationsriksdagen i Skellefteå, avslutar Johnny Högberg.
Finansieringen av innovationsriksdagen på cirka 2,5 miljoner kronor löser man med en miljon i nationell finansiering, en miljon i deltagaravgifter och den lokala och regionala kostnaden beräknas gå loss på cirka 500 000 kronor där planen är att Skellefteå kommun och Region Västerbotten delar på detta.