Ny sprängämnesfabrik invigdes vid Kankbergsgruvan

Under måndagen invigdes Hypex Bios nya sprängämnesfabrik vid Kankbergsgruvan. Meningen är att detta unika sprängämne som är fritt från nitrater och kväve ska kunna användas fullt ut i alla gruvor i Bolidenområdet.

Stafen Romedahl, Mikael Staffas och Thomas Gustavsson inviger sprängämnesfabriken.

Stafen Romedahl, Mikael Staffas och Thomas Gustavsson inviger sprängämnesfabriken.

Foto: Lars Westerlund

Boliden2024-09-17 05:00

Nyheten i korthet

  • Hypex Bios nya sprängämnesfabrik vid Kankbergsgruvan invigdes på måndagen. Fabriken kommer att producera ett unikt sprängämne utan nitrater och kväve, vilket minskar koldioxidutsläpp och kväveföroreningar vid användning.
  • Fabriken, med en kapacitet på 60-80 kilo per minut, kommer att försörja alla gruvor i Bolidenområdet samt anläggningsprojekt i mellersta Sverige, inklusive ett tunnelbanebygge i Stockholm.
  • Bolidens vd Mikael Staffas ser fabriken som en viktig del i bolagets vision att bli världens mest klimatvänliga metalleverantör. Användningen av det nya sprängämnet kommer att reducera Kankbergsgruvans klimatpåverkan med cirka 400 ton koldioxid per år.

I förra veckan fick Hypex Bio tillstånd att starta sin fabrik och därför passade det bra att ha en invigning med speciellt inbjuda gäster.

2020 började Boliden testa sprängämnet vid Kankbergsgruvan där Hypex Bio satte upp en pilotfabrik. Testerna föll väl ut och nu har Hypex  etablerat en permanent fabrik strax utanför gruvans industriområde.

undefined
Vid fabriken kan man tillverka 60-80 kilo sprängämne i minuten.

– När vi ville testa Hypex i en gruva sade LKAB blank nej medan Boliden nappade direkt, berättar Thomas Gustavsson som är en av Hypex grundare och vd i bolaget.

– Vi tyckte det var viktigt att ställa upp och bidra till att branschen kan ta det här viktiga tekniksprånget, inflikar Stefan Romedahl, direktör Boliden Gruvor.

undefined
Henrik Brygg berättar om fabriken för de inbjudna gästerna.

Fabriken vid Kankbergsgruvan, som har en kapacitet på 60-80 kilo per minut, kommer förutom att försörja Bolidenområdets gruvor även att försörja anläggningsprojekt i mellersta Sverige med sprängämne. Bland annat testas Hypex nu vid ett tunnelbanebygge i Stockholm. Försök pågår även i Bolidens gruva i Garpenberg. 

– Dessutom ska vi testa det vid slätsprängningar i Aitikgruvan. Om det sedan visar sig att det fungerar bra att använda sprängämnet i stora dagbrottssalvor kan man verkligen tala om en ”game changer”, säger Stefan Romedahl.

undefined
Thomas Gustavsson i samspråk med Stefan Romedahl.

Bolidens vd Mikael Staffas tror att Boliden kommer att ha ”stor nytta av det nya sprängämnet under lång tid” och konstaterar att det är ett viktigt steg i Bolidens vision att bli världens mest klimatvänliga metalleverantör.

– Framställningen av det har 90 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med traditionella sprängämnen vilket ligger helt i linje med våra miljöambitioner, säger han.

undefined
"Hypex tillför inga kväveföroreningar till mark och vatten, vilket minskar behovet av kväverening", säger Henrik Brygg.

I Kankberg kommer användningen av det nya sprängämnet att reducera gruvans klimatpåverkan med cirka 400 ton koldioxid per år. 

– Det här är grön omställning på riktigt, säger Thomas Gustavsson.

undefined
"Om det sedan visar sig att det fungerar bra att använda sprängämnet i stora dagbrottssalvor kan man verkligen tala om en ”game changer”, säger Stefan Romedahl.

Efter invigningen visade Henrik Brygg, som är platschef vid Hypex fabrik, runt i anläggningen. Totalt arbetar fyra personer här. 

Genom att Hypex ersatt ammoniumnitrat med väteperoxid som oxidationsmedel i sprängämnet får man betydligt mindre koldioxidutsläpp.

undefined
Henrik Romedahl, Mikael Staffas och Thomas Gustavsson utbringar en skål för den nya sprängämnesfabriken.

– Hypex tillför inga kväveföroreningar till mark och vatten, vilket minskar behovet av kväverening. Dessutom minskar exponeringen för giftiga gaser eftersom vårt sprängämne eliminerar kväveoxider och ammoniak som resultat av sprängning, berättar Henrik Brygg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!