– Men ännu är inga beslut fattade om att inleda brytningen, säger han.
Boliden har redan investerat en hel del i förberedelser så att gruvdriften ska kunna starta den dag styrelsen fattar beslutet.
– En cirka tre kilometer lång tunnel har anlagts mellan Kristinebergsgruvan och Rävlidenfyndigheten. Den blev klar för några månader sedan.
Han konstaterar att den kända livslängden för Bolidenområdets tre gruvor idag ligger på tio år.
– Det är helt OK och prospekteringen fortsätter. Den beräknade livslängden har tidigare varit kortare än så.
Pär Götings berättar att brytningen i dagbrottet i Maurliden avslutade för en månad sedan.
– Den har gett oss mycket mer malm än vad som beräknades vid starten för 19 år sedan.
Ett annat pågående projekt är höjningen av Hötjärnsmagasinets dammar.
– Där pågår ett febrilt arbete och vid årsskiftet ska den tekniska delen av arbetet vara klart.
Temat för företagsfrukosten var hållbarhet och Boliden som samhällsaktör. Pia Lindström, chef för HR och hållbarhet, berättade om olika projekt inom dessa områden som pågår.
– Satsningen på ny teknik vid efterbehandling av den nedlagda gruvan i Näsliden har rönt stort internationellt intresse. Här har vi genomfört en unik täckning med en blandning av morän och bentonit som är en vulkanisk lera, berättar hon.
Peter Burman, programansvarig för automatiseringen inom gruvorna, berättade om senaste nytt inom detta område.
– Målet är att gruvan ska bli som fabrik och att verksamheten ska kunna rulla på även när det inte finns någon människa där, säger han.
Under det senaste året har en hel del tester genomförts med självkörande fordon i Kristineberg och Kankberg. I ett annat projekt testas 5G i Kankberg och just nu pågår ett försök med eldrivna truckar i Aitik.
Frukostmötet avslutades med en paneldebatt med Lorents Burman (S) kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, Jan Rannerud, ledamot i Sametinget och partiledare för Skogssamerna-Vuovdega, Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och ordförande för intresseorganisationen Georange och Pia Lindström.
Lorents Burman konstaterade att om Boliden inte startat sin verksamhet i Skellefteå skulle man förmodligen inte ha 72 000 invånare.
– Då kanske kommunen haft hälften så många invånare.
Han menar att Boliden är en mycket aktiv partner till politiken när det gäller att påverka samhällsutvecklingen.
– Boliden har till exempel varit mycket aktiva när det gäller tillkomsten av Norrbotniabanan och deras roll var också betydande för Northvolts beslut att etablera batterifabriken i Skellefteå, berättar Lorents Burman.
Lena Abrahamsson har noterat att Boliden och andra gruvbolag nu talar om sitt ansvar på ett mycket seriösare sätt än tidigare.
– Ett ansvar som Boliden har är bland annat att vara ett föredöme när det gäller god arbetsmiljö.
Jan Rannerud konstaterar att företaget blivit betydligt bättre när det gäller samråd.
– På 70-talet när jag själv arbetade i Kristinebergsgruvan handlade det mest om information men nu har samebyarna och Boliden respekt för varandra och de lyssnar på oss. Här har faktiskt Skellefteå kommun något att lära. Vad som är viktigt är att alla och inte bara rennäringen måste anpassa sig för att vi ska klara de 17 globala målen i Agenda 2030. Vi behöver gruvnäringen i norra Sverige men vi måste ha ett system som fungerar när det gäller samverkan mellan alla berörda parter, säger Jan Rannerud.
Under lördagen fortsätter eventveckan med Öppet hus på Bolidenområdet. Det blir en fullspäckad dag både för barn och vuxna och för underhållningen står Idol-profilen William Segerdahl.