Sverigedemokraterna i Skellefteå lade fram ett initiativärende vid kommunstyrelsens senaste sammanträde om att arrangera ett möte mellan dem, kommunala företrädare och polisen. Initiativet bifölls.
– Vi hoppas på en bra dialog mellan de instanser som är verksamma med trygghetsarbetet. Att polisen tillsammans med de politiska partierna kan hitta en samstämmighet som vi kan bygga förslag utifrån. De kan i bästa fall göra skillnad för de som bor i Boliden, säger Markku Abrahamsson (SD).
Han säger att han har varit i kontakt med flera boende i Boliden som har uttryckt oro med tanke på våldsbrotten. Bland annat har det skett skjutningar med eldvapen, knivskärningar och drogaffärer.
– Framförallt känner de en frustration över att det inte blir någon skillnad till det bättre, de känner en ökad otrygghet. Vår ambition är att få till ett bredare samtal med diskussioner i en högre nämnd. Det ska bli ett ärende, säger Markku Abrahamsson.
Mötet är tänkt att äga rum redan vid kommunstyrelsens nästa sammanträde den 16 november. Förutom polisen ska Fris, Förebyggande rådet i Skellefteå, delta som företrädare för kommunen.
Inga beslut har tagits om att starta en utredning om situationen i Boliden eller tillsätta pengar. I nuläget vill kommunstyrelsen fokusera på informationsinhämtning.
– Vi vill öka kunskapsläget kring vad som händer i Boliden. Hela kommunstyrelsen är enig om att situationen inte är bra, både den upplevda och den faktiska otryggheten som råder. Vi vill i första skedet skaffa oss en bra bild över läget, säger Bertil Almgren (S), ersättare i kommunstyrelsen, och fortsätter:
– Vi behöver göra allt för att få stopp på det här. Det är bra att börja i den här änden, att få en gemensam bild där alla får samma information. Det blir så mycket rykten annars.
Det diskuterades även om möjligheten att på återkommande basis bjuda in polisen till kommunfullmäktige för att uppdatera allmänhet och politiker om läget i kommunen.
– Det var så förut och det kan vara bra att återgå till det. Då brukade det allmänt vara fokus på trygghetsfrågan. Kommunfullmäktiges ordförande skulle i så fall bestämma det, men kommunstyrelsen ser gärna att polisens bjuds in för att informera om läget i stort, säger Bertil Almgren.