Av ”anmälan för samråd” enligt miljöbalken som nyligen lämnades in till länsstyrelsen framgår att diskussioner har pågått en tid. Redan i slutet av sommaren 2021 så var ett tyskt företag klar med en analys som berör själva byggnationen av solcellsparken.
”Etableringen är en åtgärd för att snabbt öka produktionen av förnybar elproduktion nära energiintensiv industri. Boliden har upplåtit den mark som tidigare användes som sandmagasinet och som nu är efterbehandlat, för att etablera en solcellspark. Skellefteå Kraft kommer att äga och förvalta parken under hela dess livslängd och Boliden kommer att köpa den energi som solcellsparken producerar”, skriver Skellefteå Kraft som räknar med att starta byggnationen i sommar och vara klar i slutet av 2025.
Gillervattnet användes för att deponera och lagra 38 miljoner ton anrikningssand från Bolidenområdets anrikningsverk mellan 1958 och 2010. Efterbehandlingen av magasinet pågick från år 2013 till år 2017.
Den planerade platsen för parken löper någon kilometer, parallellt med väg 370, i riktning västerut. Ungefär vid infarten till Kankbergsgruvan ligger den västra gränsen, sett till den karta som har lämnats som en del av anmälan till länsstyrelsen.
Området är, enligt anmälan cirka 22 hektar stort, gräsbeklätt, och ligger i den norra delen av magasinet. Den totala arealen på sandmagasinet är 284 hektar.
I solcellsparken planeras ungefär 24 700 paneler att installeras vilket ger en årsproduktion på 16 GWh. Det motsvarar det ungefär hälften av produktionen av Skellefteå Krafts vattenkraftverk Bergnäs respektive Slagnäs i Skellefteälven där normalproduktionen ligger på 31 GWh respektive 30 GWh.
”Installationen sker genom att en stålkonstruktion pålas ner i marken. Panelerna kommer att monteras liggandes med två paneler i höjd och 28 paneler i bredd samt med en minsta höjd över mark på 0,8 meter. Alla delar i systemet kommer att vara certifierade för solcellsanläggningar. Yttre komponenter och kablar kommer att vara anpassade till den rådande miljön på platsen och dimensioneras för en lång hållbarhet.”, skriver Skellefteå Kraft till länsstyrelsen.