Under onsdagen visades fjärrskrotningssystemet upp för ett antal inbjuda gäster som på olika sätt är engagerade i utvecklingen. Lisa Önnerlöv, som är Bolidens projektledare, konstaterar att detta handlar om en användarmässig revolution.
– Den är lika stor som när vi fick den första skrotaren till Rävliden 1986, säger Sören Eriksson, skyddsombud i Kristinebergsgruvan, som är en av dem som testar systemet.
Fjärrskrotningssystemet sitter på Jamas nyutvecklade batteridrivna skrotare och styrs från en portabel fjärrstyrningsstation ovan jord, med 2D- och 3D-bild. I stationen testas systemet förutom av Sören Eriksson även av Ulf ”Kanke” Brännström.
– Det fungerar riktigt bra och detta är ett stort steg framåt när det gäller underjordsarbetet, konstaterar ”Kanke”.
Jamas vd Rickard Lindgren är optimistisk när det gäller tidplanen för att få ut den här produkten på marknaden.
– Det borde vara möjligt inom ett år.
Han betonar att samarbetet med Boliden fungerat mycket bra.
– Det har varit ett givande och ett tagande och nu ger vi oss in i steg två i utvecklingen. Den största utmaningen, förutom att få helheten att fungera, har varit att hitta rätt kamera, säger Rickard.
Utvecklingen av fjärrstyrningen går efter testerna i Kankberg vidare i ett gruvliknande laboratorium som byggts upp på Mittuniversitetets campus i Sundsvall.
Lisa Önnerlöv har varit engagerad i utvecklingen av skrotaren ända sedan 2013 när hon gjorde sitt examensarbete i industridesign hos Jama.
– Då var det ingen som trodde att det skulle vara möjligt med fjärrstyrd skrotning. Detta eftersom detta anses vara ett hantverk där det heter att man måste kunna lyssna på berget. Men nu har vi nått en punkt där tekniken utvecklats så mycket att det kan bli verklighet, berättar Lisa.
Hon konstaterar att den viktigaste aspekten är att arbetsmiljön blir säkrare då operatören inte behöver vara på plats fysiskt. Dessutom bidrar det till en trevligare och mer attraktiv arbetsmiljö.
Fjärrstyrningen av andra typer av gruvmaskiner fortsätter och här är Kankbergsgruvan också först ut.
– Nästa år kommer vi, tillsammans med Volvo, testa en fjärrstyrd hjullastare och en vattendumper här. Dessutom ska vi tillsammans med ABB testa laddning med hjälp av en industrirobot, berättar Peter Burman, programchef för gruvautomation hos Boliden.