Så går det till i reningsverket – mycket skräp ska sorteras bort

Det blir inte bättre i avloppen. Folk spolar fortfarande ner en massa saker i toalettstolen som inte har där att göra. Det säger Monica Widenroth som ansvarar för ett av reningsverken.

Här är bindorna, blöjorna och det andra skräpet. Har sköljts och krossats och kommer efter torkning att brännas på Dåvamyran i Umeå.

Här är bindorna, blöjorna och det andra skräpet. Har sköljts och krossats och kommer efter torkning att brännas på Dåvamyran i Umeå.

Foto: Yvonne Rönngren

Boliden2019-12-09 06:15
undefined
Här har avloppet nyss kommit in till reningsverket. Vi ser flera dambindor, våtservetter, och mycket annat skräp. Toalettpapper blir snabbt upplöst i vatten, så inget av det vi ser är toapapper.
undefined
Allt avloppsvattnet pumpas in i dessa två skruvar. När det vandrar uppåt så rinner vatten av på sidorna. Monica Widenroth har öppnat en lucka så vi ska se bättre.
undefined
Under dessa luckor finns de olika bassängerna där avloppsvattnet passerar, berättar enhetschef Ulf Åström och Monica Widenroth.
undefined
I detta rum luktar det värst eftersom det innehåller restmaterial från processen. Närmast är containern för skiten och längre bort en container för skräpet.
undefined
Här är bajset, som i denna bransch kallas slam. En container i veckan fylls, och går i normalfallet till Tuvans biogasverk.
undefined
Här är bindorna, blöjorna och det andra skräpet. Har sköljts och krossats och kommer efter torkning att brännas på Dåvamyran i Umeå.
undefined
Flödet i ett avloppsreningsverk är mera komplext än man kan tro. Längst upp till höger ses containern för bajset.
undefined
Reningsverket från utsidan.

Att folk inte ska spola ner skräp har varit predikat sedan länge. Bara kiss, bajs och toapapper. Övriga föremål ska i papperskorgen.

– Men det verkar som att budskapet inte går fram, säger Monica.

Hittade långkalsonger

Hon brukar notera dambindor, tamponger, kondomer, bomullspinnar och mycket annat i Bolidens reningsverk, som hon ansvarar för.

– När vi är ut och åtgärdar pumpar runt om i kommunen som stannat har vi också hittat skurtrasor, blöjor och en gång ett par långkalsonger.

För att avloppet ska ta sig till reningsverket får det hjälp av pumpar, och den största risken för stopp (förutom i din egen toalettstol) är i dessa pumpar. Då stannar hela kvarterets avlopp, eller kanske en hel stadsdel.

Ska till brännbart

Den som kastar saken kanske tänker skräp som skräp. Men det är en enorm skillnad när man spolar iväg sådant som egentligen ska till sopor, brännbart.

– Vi måste sortera ut dessa föremål för det ska likafullt gå till bränning. Men det vi sorterat ut måste också tvättas innan vi får skicka det till Umeå för bränning. Då går det åt rent vatten i onödan och energi för att driva maskinerna.

Kanske tänker du att det går en människa med håv för att fånga upp skräpet, men det sker i en maskin, som ser ut som en stor skruv.

Allt avloppsvatten går genom maskinen då skräpet transporteras upp genom skruven medan vattnet pressas ut på sidorna.

Kemikalier renas inte

Ytterligare saker som inte ska spolas iväg är kemikalier. Har du en slatt kvar av något preparat så ska flaskan med innehåll lämnas till återvinningscentralen.

– När det spolas ner i avloppet så har vi inga möjligheter att rena det. I reningsverk tar vi bort fosfor och organiskt material. Resten går rakt igenom verket, och hamnar därmed i naturen, säger Ismail Ismail, kemist och processingenjör.

Att spola en kemikalie i avloppet är alltså som att hälla den direkt i naturen.

Medicin påverkar djur

Ännu ett problem i avloppsvatten kan vara mediciner. Vissa preparat som kan påverka fiskar och andra djur går genom kroppen via kiss och bajs, och det går ju inte göra något åt.

– Därför är det väldigt onödigt om folk dessutom spolar ner oanvänd medicin direkt i avloppet. Det ska lämnas in på apotek, tillägger Monica.

När det gäller matrester som spolas ner i köksvasken så är det okay med slattarna som lossnar i disken.

Större mängder ska istället läggas i påsen för biogas.

Tvättmedlen

Om vi till sist pratar om tvätt- och diskmedel så är det onödigt att överdosera.

– Jag hoppas alla vet att vi har mjukt vatten i norra Sverige och att man därför ska välja minsta mängden när man doserar.

– Tänk också på att välja miljömärkta medel, säger Monica Widenroth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!