Pia blir hållbarhetsdirektör på gruvjätten LKAB

I mitten av februari lämnar Pia Lindström, Skellefteå, sitt jobb som hållbarhetschef på Boliden Gruvor för att blir hållbarhetsdirektör på LKAB. ”Behovet av metaller i en fossilfri värld är mycket större än vi ser i dag”, säger hon.

”Det är mycket som lockar, som att få vara med om en av Sverige största industriella investeringar med fokus på hållbarhet”, säger Pia Lindström, Skellefteå som nu blir hållbarhetsdirektör på LKAB

”Det är mycket som lockar, som att få vara med om en av Sverige största industriella investeringar med fokus på hållbarhet”, säger Pia Lindström, Skellefteå som nu blir hållbarhetsdirektör på LKAB

Foto: Lars Andersson

Boliden2022-02-11 09:00

Pia Lindström har jobbat på Boliden nästa hela sitt yrkesliv. Hon började på Norsjö kommun men sökte sig snart till Boliden där hon började 1 maj 1998.

– Boliden hade ett väldigt bra miljörykte.

Hon blev företagets första lokala miljösamordnare i Boliden. Under de 23 åren har arbetet med miljö- och hållbarhetsfrågorna förändrats.

– Mycket av fokus 1998 var tekniska efterbehandlingsfrågor. Eftersom Boliden bryter sulfidmalmer måste man ha ordning och reda på efterbehandlingen. Vi arbetade många år med att förbättra och förfina detta. I dag kommer miljösidan in redan då gruvan planeras: Hur designar vi den för efterbehandling? Det är inte bara en teknisk efterbehandling. Bredden på frågorna är mycket större så som till exempel hur marken kan användas efteråt.

I det nya jobbet på LKAB kommer Pia att ingå i koncernledningen. Där finns flera med förflutet på Boliden, inte bra vd:n Jan Moström utan även Michael Palo, Peter Hansson och Pierre Heeroma. HR och hållbarhet har nu delats upp på LKAB.

– Det är en annan typ av verksamhet på LKAB – likadan men ändå annorlunda. LKAB är järnmalm. Här bryter vi allt annat än järn. Det är andra typer av produktionskedjor som pelletstillverkning. LKAB har också därtill de fantastiska framtidsprojekten.

undefined
Efter 23 år på Boliden lämnar. Pia Lindström för LKAB. ”Det är en annan typ av verksamhet på LKAB – likadan men ändå annorlunda. LKAB är järnmalm”, säger hon.

Bland projekten finns Hybrit, där SSAB, LKAB och Vattenfall samarbetar runt en process där stål kan reduceras ur järnmalm med hjälp av vätgas istället för kol, en process LKAB ska använda för att ställa om hela produktionen av järnmalmspellets till koldioxidfri järnsvamp. Den första Hybritanläggningen ska vara i produktion 2026 sen planerar LKAB för storskalig industrialisering.

– Det är mycket som lockar, som att få vara med om en av Sverige största industriella investeringar med fokus på hållbarhet. Jobbet när man nu ska ta fram fossilfria stålet är intressant. Det lockar att bygga upp något nytt, utveckla hållbarhetsarbetet med hela dess bredd och komplexitet från koncernledningen och göra detta tillsammans med hela företaget hållbarhetsorganisation.

Avdelningen som Pia Lindström ska leda består på koncernnivå av 20 personer. Hon kommer att ha huvudkontoret i Luleå som stationeringsort, men kommer också att jobba i Kiruna, Malmberget och i Stockholm.

Företag gör i dag en hållbarhetsresa, men även konsumenterna gör det. Tv-reklam kan nu handla om allt från grön el till återvinning av mat.

– Det är inte bara en medvetenhet utan också en kravbild som har förändrats. Oavsett om man producerar mjölk eller metaller måste man prestera bra på hållbarhetsområdena och att det inte bara miljö utan otroligt mycket mer.

Parallellt väntar gruvbolagen på en större tydlighet om tillståndsprocesserna.

– Vi är inte ute efter att få det enkelt. Vi ska ha höga krav på oss, måste det måste finnas en transparens hur man får tillstånd. Man måste titta över de juridiska hindren som finns i dag, att det blir en hållbarhetsutvärdering istället för principiella juridiska stopp som nu. Det finns jättemycket att göra och det händer också mycket. Det får inte bli hinder för investeringsviljan.

Pia konstaterar att behovet av metaller i en fossilfri värld kommer att bli betydligt större än dagsläget.

– Vi måste komma dithän att vi som konsumenter ställer krav på metallen vi behöver och på vilket sätt den är producerad.

Pia Lindström

Bor: Hus i Skellefteå.

Familj: Man Micke, två söner, Hugo och Ruben och en hund, Selma.

Aktuell: Slutar vid Boliden Gruvor efter 23 år för att tillträda en tjänst som hållbarhetsdirektör vid LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!