I maj publicerade Norran en granskning om märkliga fastighetsaffärer i Boliden. Hus såldes ofta, ibland flera gånger per år. Köpesummorna varierade kraftigt. Flera fastigheter köptes eller gavs bort i klump och samma utländska köpare förekom gång på gång vid affärerna. De flesta är inte skrivna i Sverige.
Enligt experter som Norran pratade med då fanns det mycket i upplägget som tydde på att det handlade om penningtvätt. Ekobrottsmyndigheten har även en pågående förundersökning som rör bland annat näringspenningtvätt i Boliden.
Den kvinna, av oss kallad Pamyk, som tycks vara spindeln i nätet när det gäller fastighetsaffärerna, har även upptaxerats med miljonbelopp sedan Skatteverket granskat hennes ekonomi och affärsverksamheter och hittat oredovisade intäkter samt svarta löner.
I samband med granskningen berättade vi att några fastigheter hade förmedlats av Fredrik Wikström på Winter fastighetsförmedling i Skellefteå. Norran kontaktade honom för att fråga hur han såg på affärerna och de som sålt fastigheterna. Men Fredrik Wikström var fåordig och hänvisade till att det var sekretess på uppgifterna. Norran frågade också om han inte var orolig för att ge sig in i affärer med det nätverk som vi granskat. Han ville inte svara på det heller.
Nu kan Norran avslöja att detta inte var första gången Winter fastighetsförmedling varit inblandad i affärer som rör det utländska nätverkets fastigheter. Genom att begära ut ytterligare information från Lantmäteriet får vi fram många fler uppgifter om vilka mäklare som varit involverade.
Vi väljer först ut 21 fastigheter, och resultatet är så intressant att vi begär ut uppgifter för ytterligare 25. Det visar sig att Winter fastighetsförmedling eller Skandiamäklarna, som de hette tidigare, har varit involverade i ett stort antal fastighetsaffärer åt nätverket under några år. Även Mäklartjänst i Luleå har hjälpt till vid ungefär lika många affärer.
Mäklarfirmornas arbete handlar bland annat om att hjälpa till med handläggning, att upprätta köpebrev, hjälpa till med att ansöka om lagfart med medföljande fullmakter, identitets-kopior, intyg om äktenskapsförhållanden och att bevittna underskrifter i olika dokument. På papperna syns mäklarföretagens loggor och mäklares underskrifter.
När Norran studerar affärerna kan vi se att Winter/Skandiamäklarna tar vid när Mäklartjänst plötsligt slutar hjälpa nätverket i Boliden 2018.
De flesta affärer som Norran tittat på genomfördes 2017, 2018 och 2020. Vi har hittat drygt 50 fastighetsförsäljningar där Mäklartjänst varit involverat på något sätt. Flera av fastigheterna säljs vidare två gånger samma år de köps. Skandiamäklarna/Winter förekommer i lika många affärer och även där säljs flera fastigheter två gånger samma år de köps. En fastighet säljs tre gånger på ett år.
Norran kontaktar tillsynschef David Johansson på Fastighetsmäklarinspektionen för att fråga om han ser några problem med mäklarnas agerande. Han kommenterar inte enskilda fall utan svarar generellt på frågorna.
Men när Norran beskriver granskningen gör David Johansson direkt kopplingar till penningtvätt. Han påpekar att det tagits fram vägledningar till mäklare, om vad de ska vara vaksamma på och hur de ska agera om de misstänker penningtvätt.
– Vissa saker som du nämner kan tyda på ökad eller hög risk. Mäklare måste, utöver åtgärderna när det gäller kundkännedom vid normal risk, vidta mer omfattande åtgärder för kundkännedom.
Vilka dessa åtgärder är beror på mäklarens bedömning av risken för penningtvätt i det aktuella fallet.
– Mäklaren kan till exempel ta hänsyn till omständigheter såsom kundens affärs- och riskprofil, bostadens pris, standard och geografiska läge jämfört med kundens ekonomi, tidigare beteende och typen av transaktion.
Han tillägger att det finns ganska mycket stöd för mäklarna i de föreskrifter de ska förhålla sig till när det gäller vilka kontroller som ska göras.
– Mäklarna har ett långt frågebatteri. Misstänker man penningtvätt ska man om möjligt försöka avbryta transaktionen eller rapportera detta till Finanspolisen. Det är väldigt viktigt att mäklare tar sitt ansvar och gör kontroller.
I det här fallet har mäklarna arbetat med ett stort antal fastighetsaffärer till samma personer/nätverk. Spelar det någon roll?
– Omfattningen kan spela roll om det är ett återkommande upplägg med varningsindikationer.
David Johansson berättar att Fastighetsmäklarinspektionen har stort fokus på just penningtvätt eftersom det är ett problem i branschen, det visar bland annat den färska riskanalysen “Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansieringen av terrorism i Sverige”.
– Vi har fångat upp att kontrollerna brister i många fall och en del mäklare fortsätter att missa delar av kontrollerna även efter att bristerna påpekats.
Han hänvisar till ett färskt exempel där en mäklares registrering återkallats efter att mäklaren medvetet brutit mot regelverket för penningtvätt. I det fallet fanns bevis i form av en ljudfil där mäklaren säger att han misstänker att pengarna kommer från brottslig verksamhet och att han borde reagera men helt enkelt struntar i det.
David Johansson tillägger:
– Det kan finnas ett visst motstånd hos mäklare eftersom de har en mycket nära kontakt med kunderna. Det finns en utmaning här. Men ny lagstiftning från halvårsskiftet gör att vi fått utökade möjligheter att även granska mäklarföretaget. Tidigare var det bara den enskilde mäklaren.
Den nya fastighetsmäklarlagen och nya föreskrifter om penningtvätt ställer nu högre krav på både mäklare och mäklarföretag. De måste skapa rutiner, riktlinjer och arbeta förebyggande för att undvika att deras verksamhet utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Norran kontaktar de båda mäklarfirmorna och de mäklare som enligt uppgifterna från Lantmäteriet framför allt varit inblandade. Vi berättar vad vi sett i granskningen, att de förekommer vid över 50 försäljningar vardera och nämner de varningsflaggor som vi ser.
Fredrik Wikström vid Winter fastighetsförmedling är även den här gången fåordig.
– Det är svårt att svara på frågor som berör våra kunder då det finns restriktioner runt det. Vi kommenterar inte kundernas affärer inför det offentliga rummet. Det finns andra sammanhang där vi svarar på frågor.
Har du gjort de kontroller som man ska göra?
– Det finns ganska tydliga förutsättningar hur vi ska göra inom vårt yrke. Självklart har jag gjort kontroller. Det har kontrollerats individer och id-handlingar med mera.
Gör ni riskbedömningar för alla era kunder?
– Ja.
Ni tyckte inte att det var något märkligt här? Inga konstigheter?
– Vi har gjort de kontroller som är brukligt. Vi har ju såklart jobbat med de här personerna. Vi har träffat dem. De har etablerat sig här.
– Du har ju en idé om den här artikelserien. Du vill driva en tes och då kan du göra det. Jag kan inte vara med och kommentera det.
Vad är en tillräckligt allvarlig varningsflagga för att du skulle reagera vid en fastighetsaffär?
– Det bedöms utifrån de rutiner som föreligger.
Känner du till att det pågår en förundersökning om näringspenningtvätt gällande detta nätverk och att Pamyk har upptaxerats bland annat på grund av svarta löner?
– Nej, inte innan du nämnde det.
Får det dig att omvärdera dina tidigare beslut att hjälpa dessa personer vid försäljning av bostäder?
– Är det som du menar, att det pågått oegentligheter, så självklart.
Är du inte orolig för hur Fastighetsmäklarinspektionen och eventuella kunder ska uppfatta det här samröret med nätverket i Boliden?
–Nej, inte orolig. Givetvis ska vi hjälpa till om det visar sig att någon myndighet behöver vår hjälp.
En annan mäklare som tidigare varit involverad i fastighetsaffärerna för Winters och Skandiamäklarnas räkning är Fredriks pappa Lennart Wikström. Han är sedan första januari 2020 på egen begäran avregistrerad som mäklare och är numera pensionär. Men även efter det har han handlagt en del administrativa ärenden i affärerna, exempelvis ansökningar om lagfart. Han är desto mer frispråkig när han får frågan om han reagerat på något i upplägget:
– Det är klart jag har funderat på vad det kan betyda med alla gåvor mellan familjemedlemmar runt fru X. Därför har jag frågat en bekant svensk i Sankt Petersburg om vad kan det finnas för skäl för en massa ryssar att flytta till Boliden. Han visste inte heller, men ett skäl kunde vara att de vill flytta inom Schengenområdet. Ett annat att det fanns tomma och billiga hus att köpa.
Värderingen av fastigheterna ändras och de skänker bort fastigheter. En hel del ägare verkar inte bo här. Det var inget som fick er att dra öronen åt er?
– Nej, allt vi har sysslat med där har gått korrekt till. Ett antal fastigheter har överlåtits som gåvor inom familjekretsen. Då en fastighet bytt ägare så vet vi inte vad som händer efter övertagandet. Bor ägaren i huset? Hyrs det ut? Står det tomt?
Han tillägger:
– De fastighetsaffärer som handlagts av oss har gått korrekt till. Pengarna har gått via svenska banker.
Ni har inte känt att ni behöver göra någon anmälan kring det här till Finanspolisen?
– Nej. Från vår sida har vi inte märkt några konstigheter.
Ni tycker inte det har varit några konstigheter?
– Nej, konstigheterna är ju omfattningen. Fortfarande förstår vi inte vad det syftat till. Om du köper en fastighet och säljer den med förlust, vad har du förlusten till? Ja, den ska ju kvittas mot någon vinst. Vi har inte sett några vinster. Det har handlat om gåvor mellan familjemedlemmarna. Där har jag bistått med att göra gåvobrev. Vi har fått betalt för våra tjänster och jag kan inte se från vår sida att vi brustit på något sätt.
Bertil Drugge vid Mäklartjänst i Luleå får på begäran frågorna skickade till sig. Norran får sedan ett kort svar per mejl:
”Den person jag har haft att göra med är svensk medborgare som under lång tid bedrivit olika verksamheter i norra Sverige, bland annat inom fastighetsbranschen. Jag har vid flera tillfällen fått uppdrag att upprätta köpehandlingar, men jag har inte förmedlat några köp eller försäljningar av fastigheter. Viktigt att poängtera är också att jag inte har hanterat några kontanter eller banköverföringar. Inga betalningar har alltså skett via mäklarbyrån, och endast banken har kunnat se varifrån betalningar kommit. Min bestämda uppfattning är att jag följt de riktlinjer som funnits kring kundkännedom, id-kontroller m.m., och jag förnekar helt att något brott begåtts från min sida. Något mer kan jag tyvärr inte säga i dagsläget eftersom utredning fortfarande pågår, och vi samarbetar fullt ut med den.”
Norran får inte svar på alla frågor vi skickat och vi ringer upp för att fråga om han inte reagerade på något i affärerna, exempelvis de frekventa köpen. Vi undrar också varför Mäklartjänsts uppdrag för nätverket abrupt upphörde 2018. Bertil Drugge har även skrivit att han tycker att Norrans uppgifter är missvisande och vi vill fråga vad han menar. Först vill han inte svara men ringer sedan upp för att ge sin syn på saken och får möjlighet att mejla detta.
Han återkopplar och skriver att han utöver texten ovan inte vill bli citerad.
Vill du inte korrigera om vi gjort fel?
”Jag kan inte kommentera ytterligare under pågående utredning.”
Fakta
Polisens vägledning till fastighetsmäklare
Mäklarna ska göra riskbedömningar om hur verksamheten kan utnyttjas och skapa rutiner för att hantera riskerna.
De ska identifiera och ha god kännedom om kunder och även upprätta riskbedömningar för varje kund.
De ska övervaka uppdrag och transaktioner för att upptäcka avvikande aktiviteter.
Mäklare ska rapportera misstänkta fall av penningtvätt till Finanspolisen.
Varningssignaler är:
Att undervärdera och övervärdera fastigheter.
Fiffel med handpenning.
Dolt ägande – bulvaner.
Utländska identitetshandlingar som är svåra att verifiera.
Kunden finns i ett land utanför ESS som anses vara högriskland.
Fullmakter på distans.
Köparen planerar inte att bo i bostaden.
Säljaren ger kredit.
Fastigheten säljs utan anknytning till orten, utan uppenbara ekonomiska fördelar.
Flera köp eller försäljningar under ett visst intervall som inte verkar normalt.
Snabb vidareförsäljning till högre pris till bekant, släkting eller företag som säljaren själv äger.