Norran granskar fastighetshärvan i Boliden

Norran har i flera artiklar granskat skumma fastighetsaffärer i Boliden. Enligt experter kan det handla om brottslig verksamhet. En kvinna, ursprungligen från Turkmenistan, pekas ut som spindeln i nätverket som köper och säljer fastigheter.

Norran har granskat fastighetsaffärer i Boliden.

Norran har granskat fastighetsaffärer i Boliden.

Foto: Norran

Boliden2021-05-24 18:00

Här finns alla artiklar samlade:

Skumma husaffärer i Boliden – kan handla om brottslighet: ”Det skriker ju misstänkt penningtvätt om detta”

Hus som säljs flera gånger på ett år, köpesummor som varierar kraftigt, fastigheter som ges bort och flera utländska köpare som förekommer gång på gång. I dag kan Norran avslöja ett upplägg kring fastighetsaffärer i Boliden, som enligt experter kan handla om penningtvätt. Ekobrottsmyndigheten är dem också på spåren.

Företagens mystiska brevlåda på Stockholmsadressen – dök upp i granskning om organiserad brottslighet

Varför har företag med hemvist i Norr- och Västerbotten en brevlåda på Södermalm i Stockholm? Norrans granskning av fastighetsaffärer i Boliden och Burträsk leder till en koppling till organiserad brottslighet.

Svårt komma åt problem med fastighetsägare – agerar inte som andra: ”Funderar på om det ska spridas”

Fastighetsägare som inte går att nå, utsatta personer som erbjuds förstahandskontrakt och riskerar att bli än mer utsatta. Trots att kommunen jobbar aktivt med problemen i Boliden så verkar de vara knepiga att komma åt. ”Jag förstår att det är en extremt svårt situation”, säger Linda Larsson, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen vid Skellefteå kommun. Nu oroar hon sig för att det ska spridas till andra orter.

Hyresgästen om Pamyk: Ville fördubbla hyran – hade med sig stora ryssar: ”Har man dåliga nerver skulle man nog backa direkt”

Det florerar många rykten och berättelser kring fastigheterna som ägs eller ägts i fastighetshärvan i Boliden som Norran granskat. Flera personer har kontaktat Norran med sina observationer och tips. Nu berättar en Bolidenbo om sina upplevelser av att vara hyresgäst till kvinnan, som vi kallar Pamyk, och som pekas ut som ansvarig i fastighetsnätverket.

Efter granskningen – nuvarande fastighetsägaren bedyrar att han är seriös: ”Vill inte tjäna pengar på utsatta”

”Jag är inte en person som vill tjäna pengar på utsatta personer. Jag vill göra en seriös satsning.” Det säger Rabin Yachobi, som i dag äger några av de fastigheter som Norran granskat.

”Många brottsaktiva har lagförts”

”Vi kommer inte att vika oss.” Det säger områdespolis Magnus Lovenlund om polisens arbete för att få till en förbättring i Boliden. Han pekar även ut bostadsmarknaden som en bidragande orsak till stöket.

Miljonrullning på privata konton och svarta inkomster

I deklarationen uppger kvinnan bakom de skumma fastighetsaffärerna i Boliden att hon har en mycket låg lön. Men i själva verket flödar mångmiljonbelopp genom privat– och företagskonton från utlandet, fastighetsaffärer, hyror och svartjobb. Det visar en granskning som Skatteverket har gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!