Nedlagda gruvor kan användas för energilagring

Ett konsortium, där bland annat Boliden ingår, ska under ledning av företaget Mine Storage försöka hitta lösningar för att omvandla nedlagda gruvor för energilagring av vind- och solkraft med hjälp av vattenkraft.

"Gruvföretagen har ju ett åtagande för återställning av naturen när gruvorna läggs ner och på det här sättet kan de få liv igen", säger Thomas Johansson.

"Gruvföretagen har ju ett åtagande för återställning av naturen när gruvorna läggs ner och på det här sättet kan de få liv igen", säger Thomas Johansson.

Foto: Thord Nilsson / TT

Boliden2021-12-13 14:00

– Vi siktar på att etablera den första kommersiella anläggningen i en nedlagd gruva i Bergslagens historiska gruvområde, berättar Mine Storages vd Thomas Johansson för Norran.

Fortfarande är det hemligt var detta ska ske.

undefined
Så här ser Mine Storages koncept ut.

– Vi har kartlagt alla nedlagda gruvor i Sverige, bland annat dem i Bolidenområdet, och kom fram till att den här gruvan passar bäst som pilot, säger Thomas.

Konsortiet består förutom Boliden och Mine Storage av Lovisagruvan, Mälarenergi, Voith Hydro och Afry. Nu påbörjas projekteringen av världens första kommersiella underjordiska pumpkraftanläggning i en gruva. Arbetet med projekteringen utförs inom innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation som är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

– Det handlar om en investering på mellan 200 och 250 miljoner kronor för att skapa en färdig nätansluten energilagringanläggning.

Vad det handlar om är att använda pumpkraft, det vill säga reversibel vattenkraft som pumpar upp vattnet vid överskott av el och producerar el när det är underskott.  

undefined
De tre grundarna till Mine Storage: Thomas Johansson, Anna Engman och Raine Vasanoja

Detta kan enligt Thomas Johansson leda till att gruvindustrin blir en viktig aktör på energiområdet. 

– Det finns till exempel många nedlagda gruvor i Skelleftefältet som man i framtiden skulle kunna använda för energilagring. Gruvföretagen har ju ett åtagande för återställning av naturen när gruvorna läggs ner och på det här sättet kan de få liv igen och skapa jobb både under bygget och under driften som kan bli lika lång som för ett vattenkraftverk, avslutar Thomas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!