Miljösynpunkter på utökad produktion i Kankbergsgruvan

Boliden vill öka produktionstakten i Kankbergsgruvan från 500 000 ton per år till 650 000 ton. Några yttranden på ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen har kommit in till mark- och miljödomstolen som de nu har att ta ställning till innan de kan fatta sitt beslut.

Malmen som bryts i Kankbergsgruvan finns på ett djup mellan 300-600 meter och innehåller guld, silver och tellurium.

Malmen som bryts i Kankbergsgruvan finns på ett djup mellan 300-600 meter och innehåller guld, silver och tellurium.

Foto: Boliden

Boliden2023-04-06 20:00

Länsstyrelsen Västerbotten bedömer att villkoret i Bolidens ansökan behöver förtydligas vad gäller ljudnivå nattetid. Genom miljöbalkstillsynen har länsstyrelsen uppfattat att just skutknackningen upplevs störande av närboende och länsstyrelsen anser därför att den typen av arbeten, och andra arbetsmoment som kan medföra momentana ljudnivåer över 55 dBA vid bostäder, inte får utföras nattetid.

Boliden hävdar att även om brytning med mer storskaliga metoder ger upphov till något högre vibrationsnivåer jämfört med nuläget kommer marginalerna till tillämpbara riktvärden vara betryggande. Av erfarenhet från andra gruvverksamheter vet länsstyrelsen att vibrationer i bostadshus kan upplevas som en olägenhet för människors hälsa och att nivåer under gällande riktvärden för skador i byggnader kan upplevas som ett problem för närboende. Länsstyrelsen anser därför att begränsningsvärde för vibrationer behövs och att det måste sättas utifrån effekter på människors hälsa. 

undefined
Idag bedriver Boliden malm- och gråbergsbrytning under jord i den så kallade Åkullamineraliseringen, belägen under det gamla dagbrottet Åkulla Östra.

Skellefteå kommun, via bygg- och miljönämnden, har en del frågor kring vattnets väg från reningsverket vid Kankbergsgruvan till Skellefteälven. Bolidens uppfattning är att det är Gillervattnet som utgör recipient för utgående vatten från Kankbergsgruvan.Nämnden ställer sig dock frågande till om Gillervattnet kan ses som recipient eftersom det är ettsandmagasin som ännu inte efterbehandlats klart.I stället bör det enligt nämndens uppfattning anses vara Brubäcken.

Kankbergsgruvan ligger inom Mausjaur samebys vinterbetesmarker och inom ett uppsamlingsområde för renskötseln. Det går en flyttled av riksintresse förbi gruvområdet som samebyn inte längre kan använda på grund av den befintliga gruvverksamheten med infrastruktur som orsakat barriäreffekt. Sametinget konstaterar att utökningen av gruvverksamheten kommer att ta mer renbetesmark i anspråk. ”Det kan inte uteslutas att utökad gruvverksamhet kommer att påtagligt skada riksintresset”, skriver Sametinget i sitt yttrande till mark- och miljödomstolen. I rennäringsanalysen framkommer att avtal avseendeformer för samverkan, förlorad betesmark och ersättningsfrågor finns reglerat mellan Boliden Mineral och samebyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!