Miljardinvestering ökar livslängden i Bolidenområdet

I måndags beslutade Bolidens styrelse att investera för cirka 2,5 miljarder kronor i Bolidenområdet. Det handlar om en helt ny lösning för att kunna använda anrikningssand som återfyllning i gruvorna. Produktionen i Bolidenområdet förlängs på så sätt med minst tio år.

Peter Bergman spanar ut över Södermalm där den nya anläggningen ska placeras.

Peter Bergman spanar ut över Södermalm där den nya anläggningen ska placeras.

Foto: Lars Westerlund

Boliden2024-03-19 18:00

Peter Bergman, chef för Bolidenområdet, är mycket glad över beslutet som presenterades i måndags på Bolidens kapitalmarknadsdag. Han konstaterar att detta är den största investeringen någonsin rent pengamässigt i Bolidenområdet.

– Det var härligt att få det här beskedet. Tidigare har vi kunnat se en garanterad drift till 2029. Nu vet vi att produktionen åtminstone kan fortsätta i anrikningsverket i ytterligare tio år, berättar han.

undefined
Så här ser layouten ut för den nya avvattnings- och pasteanläggningen.

Flaskhalsen i Bolidenområdet är kapaciteten i sandmagasinet i Hötjärn när det gäller att ta emot anrikningssanden. 

Nu ska Boliden uppföra en helt ny avvattnings- och pasteanläggning, som stabiliserar anrikningssanden med cement. Den ska uppföras strax söder om anrikningsverket i Boliden, på Södermalm, eller Koreadammen som området fortfarande kallas i folkmun. Här lagrade Boliden tidigare restsliger som för några år sedan återvanns i anrikningsverket.

undefined
"Vi har arbetat med att söka bästa lösningen för anläggningen sedan 2020 så vi har bra koll på hur den ska utformas", säger Peter Bergman där han står framför Hötjärnmagasinet.

Nu ska anrikningssanden i stället för att lagras i Hötjärnmagasinet, som har en begränsad lagringskapacitet, vidareförädlas så att den kan användas som återfyllnadsmaterial i gruvorna Kankberg, Renström och Maurliden. 

– I Maurliden handlar det om efterhandling av dagbrotten där vi kommit fram till att pastemetoden är betydligt bättre än de metoder som tidigare testats.

undefined
Botten på dagbrottet i Maurliden som nu ska efterbehandlas.

Vid anläggningen kommer nu även restprodukten anrikningen av elektronikslag från Rönnskär att kunna bearbetas för att bli återfyllnadsmaterial.

– Materialet kommer att lagras i silos här i Boliden och automatiskt kunna lastas på våra malmbilar som tar det som returtransport efter att ha lastat av malmen från gruvorna, berättar Peter.

En liknande avvattnings- och pasteanläggning finns sedan 2014 i Bolidens gruva i Garpenberg.

undefined
"Materialet kommer att lagras i silos här i Boliden och automatiskt kunna lastas på våra malmbilar som tar det som returtransport efter att ha lastat av malmen från gruvorna", berättar Peter Bergman.

– Den fungerar mycket bra och har visat på väsentligt förbättrad miljöprestanda.

2026 ska anläggningen i Boliden stå klar och arbetet med den påbörjas redan i veckan. Dessutom kommer det att byggas blandningsstationer vid de tre gruvorna. Av de 2,5 miljarderna räknar Boliden med att satsa 500 miljoner i år.

undefined
Den nya anläggningen kommer att placeras i Södermalm.

– Vi har arbetat med att söka bästa lösningen för anläggningen sedan 2020 så vi har bra koll på hur den ska utformas. Ska bli kul att sätta i gång det här projektet, avslutar Peter Bergman.

Tillståndsansökan kommer att lämnas in i närtid.

undefined
I Kankbergsgruvan ska anrikningssanden användas som återfyllnadsmaterial
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!