Vid Euro Mine Expo i somras lanserade Boliden Electro en egen produktprototyp baserad på AR (augmented reality) teknologi. Det handlar om att underlätta status kontroll på i första hand ställverk under jord genom visualisera uppmätt data.
– När du kommer i närheten av stationen frågar appen: ”Hej, här är jag – vad vill du se på?”, berättar vd Jens Holmqvist.
”Ökat engagemang”
Exempel på det som går att få svar på är brytarlägen, strömförbrukning, spänningsnivåer, lindningstemperaturer på transformatorer, ventilations status och inte minst hur hög energiförbrukningen är, allt i realtid.
– Det medför tveklöst ett ökat engagemang bland underhållspersonal, en ökad förståelse för anläggningens tillstånd och prestanda. I förlängningen leder det även till en tidsinbesparing då all relevant data gjorts tillgänglig för personalen ute i anläggningen. –
– Man kan nämligen även ”plocka upp” och välja att titta på en mer avlägsen station i anläggningen som är sammankopplad med stationen man befinner sig invid eller i något annat avseende är intressant att titta på i sammanhanget, berättar Holmqvist.
Smartphone
Hur presentationen ska se ut väljer man beroende på vilken produkt det är. Då det gäller den versionen avseende företagets underjords tällverk med programvaran iQS ombord så sker visualiseringen i form av en kub som kan placeras ut i luften eller på valfri yta, kan roteras och flyttas förutsatt att man har sina Hololens glasögon – AR-glasögon från Microsoft – på sig alternativt använder sin smartphone eller läsplatta med Boliden Electros programvara.
Det har gått ett drygt halvår sedan marknadsintroduktionen och Boliden Electro har utvecklat den stegvis vidare och nu är den att se som en produkt.
– Det gör att vi nu söker rekryteringar utanför vår traditionella bransch. Vi söker inte elektriker till det här, utan renodlade programmerare inom högnivå språk.
– Vi ser en hur stor marknad som helst för den här typen av applikationer, primärt fokuserar vi på de marknadssegment där vi är starka idag även om vi har planer på en plattform som även tilltalar andra segment.
Basindustrin
Jens Holmqvist ser möjligheter att använda företagets AR-idéer till andra delar av basindustrin som sågverk, massaproducenter och energibolag.
– Det innebär en stor effektivisering. Jag tror på att fortsätta att presentera och visualisera för att synliggöra rätt data. Jag tror också att det sprider engagemang hos underhållspersonalen: Hur står det till?
För visualiseringen används Microsoft HoloLens, som är smarta glasögon speciellt framtagna för AR, den förstärkta verkligheten.
Spåra salvor
En annan produkt som Boliden Electro tagit fram är ett modernt skjutsystem speciellt lanserat för gruvor, som Kirunagruvan nu använder. Den första leveransen skedde i början av 2019.
– Det som är nytt på den är att det finns en fullständig spårbarhet på hela salvcykeln. Du kan avfyra en eller flera salvor i sekvens. Du får en logg på varje salva som sparas i form av ett pdf-dokument. En person bestämmer och styr allting, säger Holmqvist.
Dessutom har Boliden Electro nu tagit fram laddningsstationer som används till Epirocs eldrivna fordon, som truckar och lastmaskiner under jord.
För ingenjörer
I och med att Boliden Electro mer rör sig mot fler och mer avancerade produkter innebär det också att det blir mer ingenjörsdrivet än tidigare.
– Vi förstår våra kunders produktion. Der som nu blivit produkter har i inledningen varit uppdrag för oss.
Framgångarna har också gjort att Boliden Electro, vid sidan av två försäljningsingenjörer för den lokala marknaden nu också har en för den globala marknaden, Roland Engström.
– Vi har beslutat oss för att öppna nya dörrar, säger Jens Holmqvist och sneglar bland annat mot olje- och gasplattformar.
– Vi höjer ständigt vår position i näringskedjan och vill absolut växa ytterligare på ingenjörssidan.