Kaféet där man får servera sig själv

När coronaviruset förändrade förutsättningarna fick Café Strandudden tänka om. Istället för att en servitör lägger upp kakan får gästerna nu servera sig själva. ”Jag tycker det fungerar väldigt smidigt”, säger gästen Rita Falk.

Café Strandudden i Boliden har anpassat sig efter de rådande omständigheterna. ”Det känns kul att vi kan ha öppet, även om det inte är som vanligt”, säger Jan-Erik Wikström.

Café Strandudden i Boliden har anpassat sig efter de rådande omständigheterna. ”Det känns kul att vi kan ha öppet, även om det inte är som vanligt”, säger Jan-Erik Wikström.

Foto: Alfons Westerberg

Boliden2020-07-21 19:00

Kaféet, som drivs av EFS Boliden, har under flera år varit ett populärt besöksmål för folk i trakten. Tidigare år har det fungerat som vilket annat sommarkafé som helst, med personal i kassan och besökare i lokalen, men när pandemin kom förändrades läget, och i år får besökarna sköta sig själva. 

– Det kändes för tråkigt att hålla stängt, och som tur var så kom vi på den här idén, säger Jan-Erik Wikström från EFS Boliden.

Kaféet har flyttat till en mindre lokal, där besökarna får gå in ett sällskap i taget för att ta sitt fika.

– Det är ingen personal där på dagarna och stugan låser sig automatiskt när vi stänger, så man får plocka ihop och betala helt själv, säger Wikström.

undefined
Kaféet har flyttats ut till en bod där man både kan köpa fika och fynda från loppisen. In i fikastugan släpps ett sällskap in åt gången för att motverka trängsel.

I lokalen står det en kaffeautomat, en frys med glass och hyllor med olika sorters fikabröd. En av de som besökt det obemannade kaféet är Rita Falk som tycker att systemet fungerar förvånansvärt bra.

– Det fanns bra och tydliga instruktioner för hur man skulle gå tillväga. Det känns som en väldigt bra lösning i en svår situation. Vi brukar vara här ibland på somrarna och det känns bra att de kan hålla öppet även i år, säger hon.

På fiket kan man inte betala med vare sig kort eller kontanter utan det är i huvudsak swish som gäller som betalmetod.

– Det är väl egentligen det enda som är lite negativt, att personer som inte har swish kan få problem. Men å andra sidan har nog de flesta det nu för tiden, och annars känner man säkert någon som kan hjälpa till, säger Rita Falk.

undefined
Tidigare sköttes kafféet från huvudbyggnaden, där man kan sitta inomhus. I år kan man bara sitta utomhus. ”Vi har pratat om att göra det möjligt att sitta under tak”, säger Jan-Erik Wikström.

En annan person som fikat på kaféet är Thomas Holmgren.

– Jag brukar vara här i trakterna nästan varje sommar, och då händer det att jag svänger förbi fiket. Jag tycker att det här konceptet fungerar helt okej, men det är klart att det blir lite speciellt. Det är ett väldigt fint ställe, och fungerar det här så är det roligt, säger han.

Att besökarna får sköta sig själva i fiket har inte lett till ett ökat svinn enligt Jan-Erik Wikström.

– Det enda som jag vet har försvunnit är ett bord och två stolar som någon tagit med sig hem. Men på själva kafé-fronten har vi inte sett att saker har försvunnit. Sen är det såklart svårt att veta exakt vad folk tar, eller om någon har tagit en kopp kaffe utan att betala, men det är ingenting som vi märkt av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!