Ny gruvchef i Kankberg som är med på topplista

Anna Åberg, som är Bolidens nya gruvchef i Kankbergsgruvan, finns med på årets lista ”40 över 40”. Den lyfter 40 kvinnor över 40 år som arbetar inom gruv- och stålindustrin och som gjort särskilda insatser på sin arbetsplats.

Kankbergsgruvans nya gruvchef Anna Åberg.

Kankbergsgruvans nya gruvchef Anna Åberg.

Foto: Lars Westerlund

Boliden2024-08-25 19:00

Nyheten i korthet

  • Anna Åberg, Bolidens nya gruvchef vid Kankbergsgruvan, har inkluderats i årets ”40 över 40”-lista, som hyllar kvinnor över 40 år inom gruv- och stålindustrin som gjort betydande bidrag på sina arbetsplatser.
  • Innan hon blev gruvchef i Kankbergsgruvan, tjänstgjorde Åberg som produktionschef vid Renströmsgruvan. Hon tog över från Daniel Bergius, som nu är gruvchef vid Renströmsgruvan.
  • Under Åbergs ledning kommer Kankbergsgruvan att introducera skivpallsbrytning, och bli först i världen att använda det nyutvecklade nitratfria sprängmedlet Hypex.

Det är arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin, samt nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden som plockar fram namnen på listan. När Anna kom med på den var hon produktionschef vid Renströmsgruvan men sedan i maj är hon gruvchef i Kankbergsgruvan. Anna tog vid efter Daniel Bergius som haft den posten sedan 2019. 

– Daniel blev i stället gruvchef vid Renströmsgruvan och den tidigare gruvchefen Andreas Suup har lämnat företaget, berättar Anna Åberg.

undefined
Möte i Kankbergsgruvan.

Anna föddes och växte upp i Skellefteå och där bor hon också idag. Efter gymnasiet gick hon civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

– Där specialiserade jag mig på logistik och kvalitet, säger hon.

Examensjobbet gjorde Anna hos Scania i Södertälje där hon sedan arbetade under tre år som produktionsplanerare. Därefter blev hemlängtan för stark och flyttlasset gick norrut.

undefined
Borrigg i Kankbergsgruvan.

– 2011 flyttade jag hem till Skellefteå och började som gruvingenjör på Bolidens teknikavdelning med fokus på gruvplanering, berättar Anna.

Kontakt med Boliden hade hon haft sedan tidigare genom att under studierna sommarjobba på Rönnskär inom yttre miljö med provtagning.

Till Renströmsgruvan kom hon 2015 och började då som chef för korttidsplaneringen . Fyra år senare fick hon jobbet som produktionschef i gruvan. När hon i våras fick frågan om att bli gruvchef i Kankbergsgruvan tvekade hon inte att tacka ja.

undefined
Anna Åberg gör sig redo för en tur ner i gruvan.

– Efter nio år i Renström känns det bra att komma till en annan gruva. En viktig orsak till att jag stannat kvar inom Boliden så länge är just möjligheten att kunna utvecklas genom att få nya utmaningar. 

Hon konstaterar att det är lätt att bli ”hemmablind” om man jobbar för länge på ett ställe.

– Nu kommer Daniel Bergius med nya ögon och ny energi till Renström och förhoppningsvis kan jag också tillföra något till Kankberg.

I Kankbergsgruvan ska man i höst börja med skivpallsbrytning något som gjorts i Renström sedan åtta år tillbaka. 

– Så på den fronten har jag en hel del erfarenhet som jag kan dela med mig av.

En annan nyordning i Kankbergsgruvan är att vara först i världen med att satsa på det nyutvecklade nitratfria sprängmedlet Hypex. Intill gruvan har Hypex byggt en egen fabrik.

undefined
Anna Åberg i samspråk med medarbetaren Niklas Lindström.

– Det är naturligtvis en utmaning att börja med ett nytt arbetssätt vid sprängningarna, men hittills upplever Anna att.detta tagits emot bra av medarbetarna i Kanberg.

Nytt är också att det nu finns en central underhållsavdelning baserad i Boliden som ska serva alla gruvor i området. Ny underhållschef för Bolidenområdet är Malin Rosenius.

– Här gäller det att hitta en bra gränsdragning mellan vad som ska göras på den fronten centralt och ute vid gruvorna. 

undefined
"En viktig orsak till att jag stannat kvar inom Boliden så länge är just möjligheten att kunna utvecklas genom att få nya utmaningar", säger Anna Åberg.

På frågan vad som är hennes starka sida som ledare lyfter hon fram några egenskaper.

– Jag ser mig som en coach och är lyhörd och intresserad av människor och deras tankar. Det gäller att bygga ett ömsesidigt förtroende mellan mig och medarbetarna och jag behöver inte och ska inte lägga mig i alla detaljer.

Andra medarbetare i Norrans spridningsområde som också finns med på ”40 över 40-listan” är Rönnskärs platschef Linn Andersson och Emma Arvidsson, marknadskoordinator vid Bergteamet i Boliden.

40 över 40

Listan 40 över 40 instiftades 2022 för att uppmärksamma och synliggöra 40 kvinnor inom gruv- och stålbranscherna som gjort särskilda insatser inom sitt fält. För exceptionellt framstående prestationer utses även en kvinna till Årets Fe (Fe som i benämningen för grundämnet järn i det periodiska systemet).  Bakgrunden till utmärkelsen och listan är att kvinnor inom gruv- och stålbranscherna alltjämt endast utgör 20 procent av alla medarbetare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!