Med liv och lust gick förskolebarnen i Boliden loss på en grushög på platsen vid Wesslaugatan i Boliden där den nya förskolan kommer att byggas. På plats, med en gemensam spade i högsta hugg, fanns också kommunalrådet Evelina Fahlesson (S), Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden och Jens Westermark, arbetschef vid Contractor.
Evelina Fahlesson konstaterar att nu under den extraordinära samhällsomvandlingen krävs det många fler förskoleplatser runt om i den vidsträckta kommunen
– Boliden är på uppgång och då behövs det fler förskoleplatser här. Detta är ett nav i samhället. I kommunen har vi nu på gång nio olika förskolebyggen som befinner sig i olika stadier, konstaterar hon.
Projektet i Boliden , vars budget ligger på 62 miljoner kronor ,innebär att all förskoleverksamhet som idag finns på fyra platser i samhället kommer att samlas i en och samma byggnad. Förskolan Graniten, som sedan 2011 har sin verksamhet i modulbyggen, får nu en fast plats i tillvaron.
Det kommer att bli sex avdelningar som totalt rymmer 120 barn. Tre avdelningar placeras på övre plan och tre på den nedre. Varje avdelning får ett allrum med pentry samt två mindre lekrum som även används till vila.
– Det blir varierande lärmiljöer både inomhus och utomhus, berättar Fredrik Stenberg.
Isabella Alenius, rektor för förskolorna i Jörn och Boliden, ser fram emot att få flytta in i den nya förskolan i oktober 2025.
– Idag har vi plats för 100 förskolebarn och det finns en kö så det här är verkligen en välkommen investering, säger hon.
Isabella konstaterar att läget innebär att man kommer nära naturen med många nya möjligheter till aktiviteter utomhus. Till exempel finns pulkbacken alldeles i närheten. I samband med bygget dras den om en aning för att säkra utfarten för åkande.
Förskolan byggs med höga krav på hållbarhet. Förutom att den uppförs med en stomme i trä fokuseras det på klimatbesparande åtgärder.
– Vi kommer bland annat att minska på användningen av betong, minska glasytorna inomhus och använda en hel del träull i isoleringen, berättar Tomas Nilsson, Skellefteå kommuns projektledare för bygget.
Sedan tidigare har det markförberedande arbetet påbörjats men detta blev det officiella spadtaget. Entreprenör är Contractor,
– Bygget kommer att genomföras av 10–15 personer, säger Jens Westermark.