Han är en nyckelperson för gruvindustrins klimatkliv

Jonas Ranggård, som är ansvarig för Boliden Minerals energiprogram, har utsetts till Årets Cleantechprofil 2022. Han är djupt engagerad i arbetat med att sänka företagets och hela gruvindustrins CO2-utsläpp.

Jonas Ranggård har av den regionala innovations- och exportplattformen North Sweden Cleantech utsetts till Årets Cleantechprofil 2022.

Jonas Ranggård har av den regionala innovations- och exportplattformen North Sweden Cleantech utsetts till Årets Cleantechprofil 2022.

Foto: North Sweden Cleantech

Boliden2022-05-18 06:15

Sedan 2015 har 31-årige Jonas Ranggård varit ansvarig för Boliden Minerals energiprogram. I förra veckan utsågs han av den regionala innovations- och exportplattformen North Sweden Cleantech till Årets Cleantechprofil 2022.

– Det är både glädjande och hedersamt att få den här utmärkelsen, säger Jonas Ranggård till Norran.

Han är uppväxt i Skellefteå och studerade till civilingenjör i energiteknik vid Umeå universitet. Efter examen engagerade han sig i startup-företaget Bioendev i Umeå som utvecklade teknik för torrefiering av biomassa. 

– Men hemlängtan blev för stark och jag flyttade tillbaka till Skellefteå och började arbetade hos Boliden Mineral som energiingenjör, berättar Jonas Ranggård.

undefined
Jonas Ranggård lyfter fram det mycket goda samarbetet som Boliden Mineral har med olika partners och leverantörer när det gäller nya tekniska lösningar.

Han fick till uppgift att bygga upp företagets energiprogram med huvudsyftet att minska företagets CO2-utsläpp.

– Vi började i liten skala och i takt med att intresset för de här frågorna ökat har också vårt arbete med energifrågorna inom Boliden intensifierats.

Boliden Minerals vision är nu att vara den mest klimatvänliga metallproducenten i världen. Företaget arbetar hårt med att elektrifiera gruvorna för att reducera klimatpåverkan genom mindre utsläpp i luft och vatten, lägre värmealstring och mindre buller.

Under de senaste åren har företaget genomfört en rad pilotprojekt och investeringar som gett eko i hela världen. Bland annat satsningen på el-trolleylösningar för truckarna i Aitikgruvan och Kevitsa. Lösningen i Aitik minskar CO2-utsläppen med 80 procent på de sträckor där den installeras.

undefined
Eltrolley-lösningen i Aitik minskar CO2-utsläppen med 80 procent på de sträckor där den installeras.

En annan färsk investering är den 230 meter långa värmeväxlaren som nyligen installerades i Kankbergsgruvan. Den klimatsatsningen gör att företaget kan minska energiförbrukningen med 4 GWh per år och koldioxidutsläppen minskar med 1 070 ton. 

Det är också mycket annat på gång inom Boliden Mineral. Bland annat projekteringen av en elektrifierad gruva i Kristineberg när Rävlidenfyndigheten ska brytas. Det handlar då både om maskiner och ett elektrifierat transportsystem.

– I veckan driftsätter vi också, i samarbete med Scania, världens tyngsta ellastbil på allmän väg som ska gå mellan Renströmsgruvan och anrikningsverket i Boliden. Att tidigt vara med och testa eldrift för tunga transporter och bidra till utveckling och omställning till hållbara lösningar ligger i linje med vår agenda, berättar Jonas Ranggård.

Han lyfter fram det mycket goda samarbetet som Boliden Mineral har med olika partners och leverantörer när det gäller nya tekniska lösningar.

– Vi är också en bra partner för dem när det gäller att kunna erbjuda testmiljöer, säger Jonas.

 En energifråga som Jonas Ranggård brottas med nu är hur man ska kunna ersätta den ”smutsiga elen” som används i Taragruvan på Irland.

undefined
"Det är fantastiskt roligt för en ingenjör att få finnas med i teknikens framkant och bidra till miljövänligare lösningar som sedan kan användas i stor skala", säger Jonas Ranggård.

– Här tittar vi på vilka möjligheter det finns att själva producera den el vi behöver på industriområdet.

Jonas berättar att han trivs mycket bra med det jobb som han har nu.

– Det är fantastiskt roligt för en ingenjör att få finnas med i teknikens framkant och bidra till miljövänligare lösningar som sedan kan användas i stor skala, avslutar Jonas Ranggård.

Förutom äran att bli Årets Cleantech-profil fick Jonas Ranggård även ett stipendium på 20 000 kronor att nyttja till valfri kompetenshöjande aktivitet. 

Motiveringen

”Årets Cleantechprofil 2022 är en person som under många år varit engagerad i att driva på en hållbar utveckling inom olika branscher. På sin nuvarande position arbetar Årets Cleantechprofil med konkreta klimatåtgärder med målet att sänka CO2-intensiteten med 40% till 2030 Årets Cleantechprofil är projektledare inom elektrifiering av sin bransch och rör sig även utanför företagets anläggningar vilket gör att han arbetar för att påverka hela branschens gröna omställning.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!