– Det känns bra att Arbetsmiljöverket gick på vår linje i det här ärendet, säger Bolidens gruvchef Andreas Suup till Norran.
Huvudskyddsombudet Holger Rilinger vill inte kommentera Arbetsmiljöverkets beslut innan han läst deras formuleringar. Till Nyhetsbyrån Siren sa han innan beslutet kom.
– De huvudsakliga riskområdena är farliga gaser, vibrationer och risker vid transport med gruvhiss. Riskerna handlar i första hand inte om den gravida kvinnan utan om fostret.
Huvudskyddsombudet menar att det finns oklarheter om gällande regelverk följs fullt ut och därför rekommenderade han att den gravida skulle omplaceras ”till något annat riskfritt arbete”.
– Det finns inget principbeslut på Boliden som vi på skyddsorganisationen motsätter oss. Det handlar om att vi i detta specifika fall inte kan säkerställa säkerheten för en person, sa Holger Rilinger till Nyhetsbyrån Siren.
Arbetsmiljöverket gick emellertid på företagets linje och upphävde i fredags skyddsombudsstoppet.
– Den gravida är nu tillbaka i sitt arbete där hon fyra timmar per vecka jobbar under jord. Hon har inget emot att arbeta där, berättar Andreas Suup.
I gruvan där den gravida arbetar har man sedan tidigare valt att stänga av maskinerna i den ort hon besöker.
– Dessutom har vi ställt in hennes CO-mätare så att den är tio gånger känsligare än de mätare som andra som arbetar under jord har, säger Andreas.
Frågan om gravida och ammande under jord hettade till ordentligt när Arbetsmiljöverket föreslog att ett totalförbud för gruvarbete under jord för gravida och ammande skulle införas sommaren 2023. Men Arbetsmiljöverket ändrade sig och deras nya förslag, som presenterades i december 2021, innebär i praktiken ingen förändring från tidigare. Arbetsgivaren är fortsatt skyldig att riskbedöma arbetet för gravida och ammande som jobbar med gruvarbete.
– Vi arbetar hårt för att rekrytera fler kvinnor till yrket som gruvarbetare och ett stopp skulle ha satt käppar i hjulet för den utvecklingen. Våra kvinnliga medarbetare ska ha samma rätt och möjlighet att utvecklas i sin befattning som våra manliga kollegor. Men om en gravid känner obehag inför att arbeta under jord ska hon naturligtvis inte behöva göra det, avslutar Andreas Suup.