Den 25 januari 2020 gjorde Magnus Lovenlund och kollegan Carin Wiklund, som nu är barnledig, första skiftet som områdespoliser i Boliden. Sedan dess har det blivit lugnare och tryggare. Det säger Maud Ragnestam Asplund och Karl-Åke Johansson från Framtidsgruppen.
– Då var det besvärligt kring busstationen, problem på affärerna och allmänt otrevligt här, säger de och Karl-Åke Johansson fortsätter:
– Det började med lite högre polisnärvaro här i Boliden.
De säger att problembilden delvis kopplades till personer med drogproblematik. Med områdespoliserna gav det ena det andra och nu, efter knappt två år, syns en märkbar förbättring.
– Vi har fått effekt i vårt arbete och kommer närmare Bolidenborna vilket är värdefullt, säger Magnus Lovenlund och tillägger:
– Men det kan bli en skev bild också.
I början ökade antalet brottsanmälningar i Boliden. Men det betyder inte uteslutande att brottsligheten hade ökat, det kopplas också till polisens fysiska närvaro – det upprättades helt enkelt fler anmälningar.
– Det är också jätteviktigt att vi inte säger ”nu är allt bra, nu kan vi sluta”, säger Karl-Åke Johansson och Maud Ragnestam Asplund instämmer och fortsätter:
– Det ska vara trevligt att ta en promenad i Boliden, men polisen kan inte göra hela jobbet.
Där kommer vi in på civilkurage och grannsamverkan som, enligt Magnus Lovenlund, kommer att bli nästa steg.
– Grannsamverkan ska prioriteras i Boliden, understryker han.
Uppdraget i Boliden har inget stoppdatum. I polisens strategiska verksamhetsplan, som sträcker sig fram till 2024, ska man verka för ”stark lokal närvaro” med delmål om ökad polisiär närvaro i lokalsamhället.
Förutom områdespoliserna i Boliden är ytterligare två stationerade i centrala Skellefteå. Huvuduppgiften är att arbeta brottsförebyggande.
I Boliden pågår just nu ett skolprojekt där Magnus Lovenlund besökt elever i årskurs 9. Han har talat om konsekvenser vid brott, hur polisen arbetar och annat unga kan ha nytta av att känna till och reflektera kring. Det handlar inte om pekpinnar, utan om att bygga relationer och skapa insikt.
Bolidenskolans rektor Jenny Eriksson säger att områdespoliserna bekantat sig med elever och skolans medarbetare.
– Det är positivt att ha ett samarbete och att våra elever får möjlighet att på ett naturligt sätt träffa polisen, säger hon.
Hur har ni ”marknadsfört” er hos Bolidenborna?
– Först och främst genom att synas, prata med människor, men även genom media, säger Magnus Lovenlund och fortsätter:
– Det finns inga nackdelar med uppdraget, det här ska vara långsiktigt och vi har en bit kvar att gå. Olika myndigheter måste också samarbeta för ännu bättre struktur. Sedan har hela lokalpolisområdet och polismyndigheten stor nytta av oss med lokalkännedom.
Han vill också ge cred till Skelleftepolisens IGV-verksamhet och utredarna i Skellefteå.
– De har gjort ett jättejobb här i Boliden.
Vi kommer in på skötseln av hus och omgivningar för ökad trivsel. Något både Magnus och Framtidsgruppen menar är viktigt, bland annat för att minska skadegörelse och för att känna stolthet för sin ort.
Kan områdespoliser bli aktuellt på fler orter?
– Jag sitter inte på den positionen, men det tror jag. Min förhoppning är att det ska finnas områdespoliser där den lokala bilden visar att det behövs.