Den 10 december 1924 hittades guld för första gången i Boliden. De följande åren växte samhället upp med vägar, byggnader och järnväg. Under helgens föreläsningar och aktiviteter på Folkets hus i Boliden deltog många i olika åldrar och på den guidade stadsvandringen som leddes av Enar Nordvik, Ulf Lundström och Rolf Tjernlund, berättades det bland annat om Bolidengården, Kullen, Gyllene medelvägen och Gula villan. Under vandringen stannades det också till vid skolan, kyrkan och vid olika arbetarbostäder. Det talades också om dagens Boliden. Hus som borde tas om hand liksom vad Northvolt kan innebära för industrin och bostadsmarknaden i Boliden.
– Boliden har en världsunik stadsplan därför att samhället har byggts upp på en ås i mitten och är solfjäderformad. Det är en kulturskatt som måste underhållas, säger arkitekten Enar Nordvik.
Han berättar att arkitekten Tage William-Olsson ritade stadsplanen och Bolidens hovarkitekt John Åkerlund ritade alla hus mellan åren 1926 och 1931.
– Boliden är ett urtypiskt klassamhälle. Direktörerna bodde högst upp på Kullen, ingenjörerna i nästa led och därefter kom arbetarna. Det var viktigt att familjerna skulle trivas i samhället. Det satsades stort på föreningslivet redan på 30- och 40-talet.
Unik stadsplan
Under vandringen blev det också ett stopp vid en av Bolidens så kallade turbinkorsningar.
– De är svängda och förskjutna. Det var en del i att göra kvarteren trivsammare men det blev också svårnavigerat. Idéer som möttes under den här tiden var speciella, säger Enar och ordföranden i Skelleftebygdens lokalhistoriska förening, Rolf Granstrand, tillägger.
– Boliden är framlyft som en av landets tio mest intressanta och unika arkitektskapelser. Stadsplanen och byggnader har en sammanhållen och genomtänkt miljö. När gruvan startade fanns en oro över att samhället inte skulle ha någon bas då malmen var utbruten. Trots att Bolidenmalmen tog slut för cirka 50 år sedan så har Boliden klarat sig bra genom att ta malm från andra gruvor i området.
Maj-Britt Wiklund är född och uppvuxen i Boliden. Under dessa tre dagar har hon deltagit både på föreläsningarna och på den historiska vandringen.
– Det har varit en trevlig helg med många tillbakablickar. Under dessa dagar har många minnen väckts till liv, säger Maj-Britt med ett leende.