En gruvlig historia om hundraåringen som inte försvann

Oscar Falkman, som ledde utvecklingen av Bolidenbolaget från starten, är en av de huvudrollsinnehavare som lyfts fram under Bolidendagarna. Främst handlar det om hans långsiktiga tänk och samhällsengagemang.

Ann-Kristin Bergquist konstaterar att det finns stora likheter mellan vad som händer idag i Skellefteå genom den fjärde industriella revolutionen och starten av Bolidengruvan.

Ann-Kristin Bergquist konstaterar att det finns stora likheter mellan vad som händer idag i Skellefteå genom den fjärde industriella revolutionen och starten av Bolidengruvan.

Foto: Lars Westerlund

Boliden2022-04-26 18:30

Under Bolidendagarna, som genomförs på Sara Kulturhus har det gjorts djupdykningar i företagets historia, dels genom ett berättarkafé och dels genom en föreläsning om ”Hundraåringen som inte försvann”. 

På berättarkaféet, som Boliden genomförde i måndags i samarbete med Forum Museum Rönnskär, ABIS och Berättarcentrum Västerbotten, var det Mona Stenberg, från Forum Museum Rönnskär, som berättade om historien med fokus på Rönnskärsverken. Här greppade också många Bolidenveteraner micken och berättade minnen om allt från spännande möten 1999 när Boliden stod på randen till en konkurs till mustiga anekdoter. 

undefined
Leif Nyberg, Astrid Edvardsson och Ove Eriksson var tre av besökarna på Berättarkaféet.

Under berättarkaféet återkom Oscar Falkmans namn gång på gång och på tisdagen när det genomfördes ”samtal om det nya Skellefteå” lyftes hans namn återigen fram. Den här gången av Ann-Kristin Bergquist, forskare i ekonomisk historia vid Umeå universitet. 

Hon började med att konstatera att det finns stora likheter mellan vad som händer idag i Skellefteå genom den fjärde industriella revolutionen och starten av Bolidengruvan.

– Då riktades också hela världens blickar mot den här regionen, säger Ann-Kristin.

undefined
Mona Stenberg berättade om Bolidens historia på Berättarkaféet.

Hon har specialstuderat Oscar Falkmans sätt att driva företaget som vd 1925 till 1941.

– Efter att Falkman utexaminerats som civilingenjör åkte han runt i världen och jobbade på olika företag. Han förfasades över de dåliga arbetsmiljöerna och när han kom till Boliden ville han skapa något helt nytt.

undefined
Besökaren Lars Brännström och Theresa Eriksson från Nordiskt Berättarcentrum, pratar Bolidenminnen.

Ann-Kristin berättar att Falkman var mycket intresserad av miljöfrågor och ville att Bolidens verksamhet skulle påverka naturen så lite som möjligt. Han hade stora duster med Ivar Kreuger, vilken kom in som ägare av Boliden i slutet av 1920-talet och som ville öka produktionen med 600 procent. Denna ”rovdrift” menade Falkman skulle innebära alltför stora miljöproblem. Efter Kreugers död kämpade han också mot att utländska ägare skulle ta över Bolidenbolaget.

– Med statens hjälp lyckades han förhindra detta. Hans filosofi var att Boliden skulle ”behålla sitt fotfäste i den egna jorden”.

Han satsade också på att ha goda relationer till lokalsamhället och med andra näringar. 

undefined
Alf Lindén berättar om dråpliga episoder på Brukshotellet i Boliden.

– Oscar Falkman ville helt enkelt ge något tillbaka till samhället som Boliden verkade i, säger Ann-Kristin Bergquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!