Nuvarande fastighetsägaren bedyrar att han är seriös

”Jag är inte en person som vill tjäna pengar på utsatta personer. Jag vill göra en seriös satsning.” Det säger Rabin Yachobi, som i dag äger några av de fastigheter som Norran granskat.

Rabin Yachobi har köpt tre fastigheter i Burträsk och en i Finnforsfallet.

Rabin Yachobi har köpt tre fastigheter i Burträsk och en i Finnforsfallet.

Foto: Hans Berggren/Norran

Boliden2021-05-25 06:15

Han kontaktade Norran efter granskningen av fastighetsaffärerna och vill klargöra att han är en seriös aktör som vill satsa på fastigheter i Skellefteåområdet.

– Jag vill inte vara en person som gömmer sig. Jag vill bygga något fint och ge bra service.

Han berättar att fastigheten i Finnforsfallet delvis renoverats, men att han ska renovera mer. Där finns totalt fem lägenheter och han har redan några hyresgäster.

Satsningen sker inte bara i där utan även i Burträsk. Och han planerar att köpa ännu fler fastigheter.

– Det pågår förhandlingar, säger han.

Men det var svårt att få lån från bankerna för investeringen. Istället har han gjort avtal med säljarna om avbetalning och sålt en lägenhet i Umeå för att få råd.

– Affärerna har jag gjort via samma mäklare, Winter fastighetsförmedling. Om de som sålt fastigheterna varit oseriösa ser jag det som en positiv sak att jag nu tar över.

Bankerna anser inte att det är värt risken att investera i fastigheter på landsbygden. Folk oroas över fastigheter som inte renoveras och förfaller. Det verkar vara svårt att få snurr på affärerna. 

Varför tror du att du kommer att lyckas?

– Det kommer att kosta i början men på sikt kommer jag att tjäna på det. Jag försöker bygga upp kontakter på byn. Jag är ursprungligen från Skellefteå och vill hjälpa till och ge kvalitet i service till hyresgästerna. 

Han räknar också med att de etableringar som nu sker i Skellefteå kommer att skapa efterfrågan på boende även utanför staden.

Norran kontaktar Fredrik Wikström på Winter fastighetsförmedling för att höra hur de ser på affärerna. De har förmedlat fastigheterna från tre säljare, ett företag och två privatpersoner, varav den ene är en bulgar som lämnat landet och den andra en person som inte heller tycks befinna sig här enligt Ratsit. Samtliga namn förekommer i den granskning Norran gjort av fastighetsaffärer.

Fredrik Wikström betonar att det är svårt för honom att besvara de frågor som Norran har med anledning av sekretess enligt lag.

– Vi vill och får inte prata om kunders affärer offentligt. Det finns regelverk kring detta. Oavsett kontexten.

Norran har nåtts av oro från Burträskbor som undrar varför fastigheter som är nedgångna köps och säljs dyrt i vissa fall. Men Fredrik Wikström vill inte kommentera enskilda affärer. Han säger däremot att fastigheter i Skellefteåområdet, även utanför centralorten, har ökat i pris.

– En villa som kostade 500 000 kronor för två år sedan kanske kostar 700 000 kronor i dag.

Han uppfattar inte att det är svårare att få lån för fastighetsköp på landsbygden än i centrala Skellefteå.

– Ofta är det lägre belopp utanför Skellefteå än inne i centralorten. Bankerna gör en bedömning från fall till fall.

Är det vanligt med avbetalningar?

– De flesta ställer inte upp på att vara bank till en köpare. Det är inte jättevanligt, men det förekommer vid vissa typer av försäljningar, exempelvis industrihus och hyreshus. Däremot var det vanligt under hela 1980- och 1990-talet med säljarreverser även vid överlåtelser av privatbostäder.

Norran frågar om han inte blir oroligt för att ge sig in i affärer med det nätverk av fastighetsägare som Norran granskat och vad han vill säga till ortsbor som oroar sig på grund av fastighetsaffärerna. Fredrik Wikström påpekar återigen att han inte får redogöra för några affärer med kunder de har.

Säljarrevers

Det är ett annat ord för skuldebrev, en skriftlig utfästelse att betala en summa eller ett erkännade av en skuld.

Reversen ska innehålla den summa köparen ska betala, avbetalningstid och eventuell ränta.

Källa: Wikipedia/boupplysningen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!