– Det hela gick mycket snabbt efter att jag lämnat förslaget till vår arbetsmiljöchef Mats Holmlund, berättar Diana Sälgström.
Via HR-avdelningen gick sedan förslaget till Bolidensområdets ledningsgrupp som nappade på det.
Diana Sälgström konstaterar att hos Boliden är säkerheten prioriterad.
– Det finns första hjälpen-lådor, toalettpapper och tvål på våra arbetsställen. På samma sätt borde det vara en självklarhet att det finns mensskydd, säger Diana.
Om en medarbetare befinner sig nere i gruvan och behöver mensskydd så går det också värdefull arbetstid att ta sig upp till sitt privata skåp ovan jord.
– Är man nere på 1500 meters djup tar det minst en halvtimme att fixa det, berättar Diana Sälgström.
Cecilia Sundell Hedblad, HR-chef för Bolidenområdet, betonar också att flera av Bolidenområdets arbetsplatser ligger ganska långt från närmaste affär om en medarbetare snabbt skulle behöva få tillgång till ett mensskydd.
– I början av hösten ska automaterna med mensskydd komma på plats. Det handlar om över 110 toaletter där de ska placeras, berättar Cecilia.
Mats Holmlund tror inte att det finns många större företag som gjort en så omfattande satsning på fri tillgång till mensskydd.
– När jag googlade på det var det enda jag hittade en gymnasieskola som hade en liknande lösning och Försvarsmakten delar ut gratis mensskydd. Det känns kul att vi är tidigt ute med det här och förhoppningsvis kommer såväl de andra områdena inom Boliden som andra företag att haka på, säger Mats.
– Vi har redan fått ett par frågor från andra områden inom Boliden, inflikar Cecilia.
Hon tror och hoppas att fler företag inom industrin kommer att följa efter Bolidenområdets initiativ.
– Samhället behöver bli bättre på att ge lika förutsättningar för alla oavsett kön, säger Cecilia Sundell Hedblad.
Hon tycker att det här blev en mycket bra lösning.
– Det ligger i linje med våra värderingar omsorg och ansvar. Det handlar om en trygghetsfråga och är ett led i Bolidenområdets arbete för ökad jämställdhet.
Av de 650 medarbetarna inom Bolidenområdet är idag 19 procent kvinnor.
– Siffran ökar och vi vill få fler kvinnor. Tillgången till mensskydd är en viktig del i visa att vår arbetsplats är tillgänglig för alla, avslutar Cecilia Sundell Hedblad.