Materialet det handlar om är restslig som anrikats för många år sedan och Boliden har nu hittat ett sätt att återvinna de metaller som finns kvar i materialet. Därför ska det tillbaka in i anrikningsverket.
Fram tills utgrävningen inleddes förra vintern låg sligen under vatten för att inte exponeras för syre och därmed oxidera och släppa metaller, men nu har vattnet behövts tas bort för att kunna hantera den.
– Sligen bryts i fruset tillstånd för att vi ska kunna ta upp den till anrikningsverket. Lukten kommer av materialet som ligger där och hur mycket det luktar är lite beroende på var i magasinet vi är och gräver, säger Maria Forsell, miljö- och arbetsmiljöchef vid anrikningsverket.
Precis som i naturen finns det bakterier i sligen som producerar svavelväte och merkaptaner vid nedbrytning av sulfat, något som luktar som ruttet ägg.
Detta är inte skadligt för människor eller djur, det har konstaterats vid de mätningar som Boliden har gjort.
– Vi hoppas kunna i det närmaste slutbryta det här året, men det som kan sätta stoppa för det är våren, att den kommer för tidigt helt enkelt. Vi bryter det i fruset tillstånd och när det tinar upp för mycket kan vi inte ta in det. Då kommer de slutliga arbetena göras till vintern, säger Maria Forsell och tillägger.
– I samband med att vi ska efterbehandla kan det också lukta, men inte i samma utsträckning.