Bolidens gruvavfall kan lagra miljontals ton koldioxid

I höstas uppdaterade Boliden sina mål för minskade koldioxidutsläpp och de siktar nu på en reduktion med 40 procent till 2030 från 2021 års nivå. Fokus ligger på elektrifiering av verksamheten i gruvorna och nu deltar de också i ett världsunikt projekt kring lagring av koldioxid i sitt gruvavfall.

Sverige är en av Europas största metallproducenter med tolv aktiva gruvor som frigör stora mängder avfall.

Sverige är en av Europas största metallproducenter med tolv aktiva gruvor som frigör stora mängder avfall.

Foto: Hans Sternlund

Boliden2023-03-29 17:00

– Om vi lyckas hitta en fungerande lösning för detta skulle vi kunna lagra stora delar av den koldioxid som hela den svenska industrin släpper ut i vårt gruvavfall, men det är fortfarande ett forskningsprojekt på en tidig nivå, säger Erik Ronne, chef för hållbarhetsforskningen vid Boliden Mines, till Norran.

En lösning som används idag är lagring djupt ner i borrhål som använts av oljeindustrin i Norge.

– Men detta är en dyr process som också kräver långa transporter. Då kan lagring i gruvavfall vara en bättre lösning för den svenska industrin, menar Erik Ronne.

undefined
"Vi har själva testat gruvavfall från några av Boliden gruvor och det ser mycket lovande ut", berättar Erik Ronne.

Sverige är en av Europas största metallproducenter med tolv aktiva gruvor som frigör stora mängder avfall. Processerna med koldioxidinfångning kopplade till gruvavfall i projektet kommer att jämföras med den naturliga karbonatiseringen av gruvavfall som har potential att binda koldioxid inom en längre tidskala.

Gruvavfall från Boliden, LKAB och Copperstone Resources ska testas av forskare vid Luleå universitet i det sexåriga projektet som finansieras av Energimyndigheten.

– Den naturliga karboniseringen i gruvavfall är en mycket långsam reaktion. Vad som nu ska testas är att katalysera det med ett enzym för att få fart på processen. Jag tror att det finns goda förutsättningar att lyckas med detta, säger Erik.

Liknande studier om koldioxidinfångning i gruvavfall har gjorts i Australien men inte med bioteknik för infångning av koldioxid.

– Vi har själva testat gruvavfall från några av Boliden gruvor och det ser mycket lovande ut, berättar Erik.

undefined
Ulrika Rova berättar att tidigare studier som Luleå tekniska universitet gjort har visat att restmaterial från gruvindustrin kan vara ett kostnadseffektivt alternativ för infångning och lagring av biogen koldioxid.

Det gruvavfall som ska studeras i projektet är särskilt rikt på kalcium, kisel och magnesiumhaltiga mineral, en fördel vid koldioxidinfångning.

Tester ska även göras på gruvavfallets kapacitet att fånga in historiska koldioxidutsläpp i atmosfären.

Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik, vid Luleå tekniska universitet, berättar att tidigare studier som de gjort har visat att restmaterial från gruvindustrin kan vara ett kostnadseffektivt alternativ för infångning och lagring av biogen koldioxid.

– Hur bra svenskt gruvavfall är för den uppgiften är något som vi nu ska undersöka i samarbete med industrin, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!