– Vi har satt i gång arbetet med ansökan om en ny bearbetningskoncession, berättar Bolidens vd Mikael Staffas för Norran.
Om en sådant beviljas av Bergsstaten räknar Mikael Staffas med att ett miljötillstånd tar minst fem år att få och sedan tar det ytterligare tre år i byggtid innan brytningen kan inledas.
Om dagbrottet i Lavergruvan tas i drift handlar det om en årlig produktion på ungefär 36 miljoner ton, vilket kan jämföras med Bolidens koppargruva i Aitik som nu byggs ut för att kunna producera 45 miljoner ton. Gruvan i Laver och uppskattas sysselsätta cirka 500 personer i driften och cirka 1 000 personer kommer att arbeta med bygget.
Bolidens ambition att starta en gruva i Laver har varit en följetong när det gäller tillståndsprövningen. 2014 ansökte de om bearbetningskoncession för Laver hos Bergsstaten men två år senare fick deavslag på ansökan med motiveringen att ett Natura 2000-tillstånd måste finnas på plats innan koncessionen kunde beviljas. Bolaget menade att en Natura 2000-utredning är så omfattande att den i stället borde tas fram i samband med miljöprövningen. Boliden överklagade Bergsstatens beslut till regeringen som 2020 avslog överklagandet. Slutligen landade ärendet hos Högsta förvaltningsdomstolen som förklarade att regeringens beslut skulle stå fast.
Då avstannade Bolidens satsning i Laver men de har själva och bland annat via branschorganisationen Swemin arbetat hårt på att få till en ändring av den svenska minerallagen.
– Där fick vi bra draghjälp från EU-kommissionen som snabbt arbetade fram Critical Raw Material Act, CRMA, som presenterades i mars 2023. Detta direktiv antogs så sent som den 23 maj i år, berättar Mikael Staffas.
Han konstaterar att CRMA satte blåslampan på medlemsstaterna att öka brytningen av strategiska metaller och råvaror för den gröna omställningen. EU har listat 34 mineral och metaller som bedöms som kritiska och/eller strategiska för vårt samhälle och för välfärden.
Mikael Staffas konstaterar att för att uppnå målen som EU satt upp i CRMA krävs att tillståndsprocessen för alla delar i värdekedjan avseende råvaruförsörjning ska vara snabb, säker och transparent, och utan att göra avkall på EU:s höga krav på hållbarhet. Det gäller för såväl primär gruvdrift och sekundär utvinning ur gruvavfall, som för återvinning av råvaror och produkter i de efterföljande förädlingsleden.
Sverige har nu rättat in sig i ledet när det gäller underlättande av tillståndsprocessen. Den 29 maj beslutade riksdagen i enlighet med ett förslag från regeringen att ta bort kravet att Natura 2000-tillstånd ska finnas innan Bergsstaten kan meddela bearbetningskoncession. Detta innebär i praktiken att den del av prövningen av miljöbalken som handlar om påverkan på Natura 2000 bryts ut och flyttas fram ett steg i processen i samband med miljötillståndsprövningen.
– Det var precis detta som vi ville få till stånd i vår första ansökan om Laver och nu blir det så till sist.Detta skapar en mycket bättre logik mellan de olika steg som leder fram till att man som företag kan ansöka om miljötillstånd, avslutar Mikael Staffas.
Denna nyordning kommer att träda i kraft den 1 juli i år.