Flera grova stölder av dyrbar gps-utrustning i norr

Flera grova stölder av avancerad och mycket dyrbar gps-utrustning ur entreprenadmaskiner har under september och oktober genomförts i Norrbotten och Västerbotten. Från Hammarängens industriområde i Skellefteå försvann utrustning för över två miljoner kronor. Totalt godsvärde för alla stölder: 3,6 miljoner kronor.

Flera grova stölder av dyrbar GPS-utrustning har skett den senaste tiden i Norrbotten och Västerbotten.

Flera grova stölder av dyrbar GPS-utrustning har skett den senaste tiden i Norrbotten och Västerbotten.

Foto: Marianne Westin

Boden2022-10-25 16:00

I september drabbades tre företag när en eller flera tjuvar stal samtlig gps-utrustning ur tre grävmaskiner på Teknikvägen i Boden någon gång mellan 16 och 19 september. Värdet uppgår till 350 000 kronor per styck.

Mellan den 16 och 19 på Betongvägen 5 i Luleå på Byggmax har inbrott och stöld med samma modus skett. Där tillgreps gps-utrustning från en grävmaskin.

Fredrik Hansson, förundersökningsledare vid polisen i Luleå och Boden, misstänker att det finns ett samband mellan stölderna.

I helgen, någon gång mellan klockan 18 på lördag och sex på söndag, stals GPS-utrustningen från ett arbetsfordon på industriområdet vid Dåva i Umeå, enligt Svt Västerbotten. Värdet på den stulna utrustningen uppgår, enligt polisen, till 200 000 kronor.

– Det handlar om dyr, kvalificerad utrustning, uppgav polisens jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn på söndagen. 

För drygt två veckor sedan stals liknande gps-utrustning från entreprenadmaskiner på Hammarängens industriområde i Skellefteå. Utrustningen värderas till över två miljoner kronor. Det är i dagsläget oklart om det finns något samband mellan stölderna.

– Det är samma gods som har försvunnit, men det är svårt att veta redan nu om det är någon organiserad liga, sade Mats Bruhn till Västerbottensnytt.

Han drar ändå slutsatsen, att det inte handlar om några lokala kriminella missbrukare.

– Det handlar om professionella, som vet exakt vilken utrustning som de kan sälja vidare på svarta marknaden.

Fredrik Hansson håller med om att det mest troligt är proffs, men känner inte närmare till ärendena i Västerbotten.

– Det kan vara personer från Öststaterna, inhemska personer eller beställningsjobb. De är jättesvårt att säga, men det är väldigt specifik utrustning, som inte vem som helst kan köpa och använda.

Polisen har både brotts- och ärendesamordning, som exempelvis följer upp om det finns misstänkta i olika ärenden som kan kopplas samman.

–Man utreder sitt eget ärende och vidtar utredningsåtgärder lokalt, men får vi ett spår eller en dna-träff så är det klart att vi samarbetar, säger Fredrik Hansson.

Nu inväntas dna-prov, som säkrades i samband med brottsplatsundersökning av grävmaskinerna. Även skoavtryck säkrades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!