Kinas mejl till NSD-krönikören: "Ett förtäckt hot"

Jesper Bengtssons ledarkrönika i NSD om militärkuppen i Myanmar och bland annat Kinas reaktion gick inte obemärkt förbi. Författaren fick ett direkt svar från Kinas ambassad med förtäckta hot. "De som kastar smuts på andra kommer få sina egna händer smutsiga."

Jesper Bengtsson, författare och frilansjournalist, som skriver i NSD. Han är även ordförande för Svenska pen.

Jesper Bengtsson, författare och frilansjournalist, som skriver i NSD. Han är även ordförande för Svenska pen.

Foto: Mikael Andersson

Boden2021-02-04 16:45

NSD publicerade ledarkrönikan på tisdag eftermiddag på sin hemsida. Den handlar om att Kina vägrar fördöma militärkuppen i Myanmar, före detta Burma. Jesper Bengtsson, författare och frilansjournalist, skriver om omvärldens reaktion på militärkuppen i landet och anser att Kinas är den mest intressanta. Han lyfter fram Kinas intressen i Myanmar samt landets ambition att bli en stormakt.

undefined
Jesper Bengtsson gör i sin ledarkrönika en analys, bland annat av Kinas intressen i Myanmar.

Ett dygn efter publiceringen skickade Kinas ambassad ett mail direkt till Jesper Bengtsson. Där anklagar ambassaden honom för att felaktig kritisera Kinas ståndpunkt i Myanmar-frågor. Ambassaden uttrycker ett starkt missnöje och invänder kraftfullt mot Jesper Bengtssons krönika.

– Lite stirrig blir man ju, men många journalister har fått ett sådant brev och då hanterar man det som en synpunkt från dem, säger Jesper Bengtsson, tillika ordförande för Svenska pen.

Ambassaden avslutar brevet med en uppmaning att han ska upphöra med att sprida grundlösa misstankar och smutskasta Kina samt skickade med tillägget om dem som kastar smuts. 

– Det är ett förtäckt hot, det är det som är meningen, säger Jesper Bengtsson.

undefined
I sista stycket av brevet skriver Kinas ambassad: "De som kastar smuts på andra kommer få sina egna händer smutsiga."

När han skrev krönikan var han beredd på att ambassaden skulle höra av sig.

– De gör det ganska regelmässigt.

Det påverkade dock inte vad han skrev, utan han gjorde en analys utifrån ett antal frågeställningar.

– Däremot är det väl det de önskar sig. Det är väl därför de skickar de här breven så att man ska skriva något annat någon en annan gång.

Han konstaterar att Kinas ambassadör med all rätt fått mycket kritik för det här, men att han inte verkar förstå svensk media och hur svensk media fungerar.

Hur tycker du man ska bemöta det?

– Det är viktigt att det uppmärksammas, att man hela tiden lyfter upp det och visar upp det. UD har kallat upp ambassadören många gånger och påpekat att svensk media måste få arbeta fritt och att man exempelvis inte kan lägga tillrätta åsikter i en krönika. Men det har inte hjälpt, de fortsätter att skicka brev, säger Jesper Bengtsson.

Han ser det som en del av Kinas växande styrka och mer offensiva politik internationellt.

Vad är det viktigaste journalister kan göra?

– Att hålla huvudet kallt och fortsätta skriva de analyser och de åsikter som man tycker att man kan stå för, säger Jesper Bengtsson.

Vi har sökt Kinas ambassad för en kommentar, men ännu inte fått svar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!