Under veckan väntas extremkyla i hela länet med temperaturer på minus 40 och lokalt ännu lägre. För hundägare förändrar inte klimatet vardagsrutinerna nämnvärt. Människans bästa vän måste rastas.
Enligt Karin Sandström finns det signaler man ska vara uppmärksam på.
– Hundar som inte är av arktisk ras kan signalera att de fryser genom att lyfta på tassarna, gå på tre ben eller bli oroliga. Och då är det dags att gå in, säger hon.
Långpromenaderna får bli kortpromenader så länge extremkylan håller i sig och beroende på ras så bör man klä hunden med täcke och fodrade skor.
– Men man ska samtidigt inte klä på sin hund för mycket. Det är skillnad på en arktisk hund och en kinesisk nakenhund. De arktiska raserna har vargstorlek av en anledning, det är lättare att hålla värmen om man är större, säger Karin Sandström.
Att hundar förfryser kroppsdelar är inte ovanligt när det råder extremkyla. Förfrysningsskador är vanligast hos korthåriga raser och kombinationen fukt och kyla är redan vid högre temperaturer en riskfaktor.
– På hanhundar är pungen en klassiker. De sitter ner och det blir varmt och så får de frysskador på huden, säger Karin Sandström.
Andra vanliga förfrysningsdelar, både på hund och katt, är öronen. Stående öronen där det finns mindre päls innebär större förfrysningsrisk.
– Vi behöver anpassa oss till hunden när det är sådana här temperaturer, avslutar Karin Sandström.