Blev påhoppad på grund av sin hudfärg: ”Fruktansvärt förnedrande”

Farzana Khatibi, 20 år, väntade på bussen hem när hon fick höra att hon ”inte är svensk”, är ”en last för samhället” och ”borde dra hem”. Det tog flera minuter innan någon ingrep. Nu vill hon lyfta frågan om rasism och diskriminering i samhället.

11 oktober 2018 11:10

Farzana är aktiv inom lokalpolitiken och sitter som ersättare i kommunfullmäktige i Skellefteå för Socialdemokraterna.

Hon och tjejkompisen hade varit på gymmet när de skulle ta bussen från centrum till Morö Backe.

– Vi hade haft en jättebra dag, vi satt och pratade och skrattade medan vi väntade. Då hörde jag en man som sa att han också hade varit glad om han gick på socialbidrag. Jag frågade vad han menade, och han svarade ”ni kostar för mycket, ni är en last för samhället”, berättar Farzana.

Mannen fortsatte med att berätta för henne att hon inte är svensk och inte hör hemma här.

– Jag hamnade i chock. ”Nej, du är inte svensk, det ser man på dig”, sa han och tyckte jag skulle ta mitt pick och pack och dra hem. Då frågade jag vart jag skulle dra i så fall, det här är ju mitt hem.

Fler kom fram

Efter ett par minuter kom även en äldre kvinna fram till Farzana.

– Hon kom från ingenstans, och tyckte att mannen hade rätt att ha sin åsikt. Att han har rätt i att jag inte är svensk. Det kändes fruktansvärt förnedrande.

Argumentationen blev högljudd och Farzana fick försvara sig i vad hon uppskattar till fem minuter innan någon ingrep. Hon fångade delar av förloppet på film, som Norran har tagit del av.

– Det var när mannen reste sig upp och blev hotfull som en äldre kvinna reagerade. Då sa den äldre kvinnan att han skulle lugna ner sig. En tjej kom också fram till mig till slut, hon var modig och sa att jag inte skulle slösa mina känslor på det här.

Vill lyfta frågan

Farzana har polisanmält händelsen, och en förundersökning är inledd. Nu vill hon lyfta frågan om rasism och diskriminering i Skellefteå.

– Många kan tycka att jag borde ha gått vidare och ignorerat honom, att jag bara gjorde honom argare, men rasisterna kommer aldrig kunna tysta ner mig. Han höjde sin röst, han ställde sig upp för att skrämma mig till tystnad, men vet ni vad? Detta stärker bara mitt engagemang för att kämpa för ett jämlikare samhälle, säger hon och fortsätter:

– Rasism är farligt och normalisering av rasism är ännu farligare. Det här handlar inte om mig som individ, det här handlar om vårt samhälle. Vårt Skellefteå där vi ska kunna leva tryggt, oavsett utseende, hudfärg, sexuell läggning eller kön.

Hon vill uppmuntra folk att ha civilkurage vid sådana här situationer.

– Var inte tyst, grip in. Ser ni diskriminering av vilken typ som helst, låt inte personen stå där själv och försvara sig. Stå inte bara och titta på utan var en medmänniska, säger Farzana.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Åhlund

Ämnen du kan följa