Vitbergsbacken tvingades hålla stängt efter inbrott

På fredagen och lördagsförmiddagen höll Vitbergsbacken stängt på grund av ett inbrott. Nu har Friluftsfrämjandet ledsnat på att det händer nästan varje säsong. ”Luften går ur en”, säger Johanna Nyberg, ordförande.

23 mars 2019 18:12

Johanna Nyberg upptäckte inbrott på fredagseftermiddagen då hon skulle lämna ett par nycklar till ungdomarna som skulle arbeta under kvällen.

– Lokalen är larmad men någonting hade hänt. Det har inte tjutit, utan endast varit ett litet pipljud. Ingen vet varför det har blivit så i nuläget, säger hon.

Brottet rubriceras som stöld genom inbrott.

– Vi fick in en anmälan igår vid 17-tiden. Det ska ha varit inbrott via dörren. Polisen har varit där i dag under förmiddagen, bekräftar Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen regionledningscentral.

Backen var stängd

Enligt larmbolaget ska inbrottet ha inträffat vid 22.45 på torsdagskvällen. Backen var stängd i väntan på att polisen skulle genomföra en brottsplatsundersökning.

– Polisen berättade att de har 48 timmars inställningstid vid inbrott i sådana här typer av lokaler, alltså de som inte är privata. Vi kunde öppna backen igen 11.00 i dag. Folk har fått åka gratis eftersom vi inte har haft någon kassa, säger Johanna Nyberg.

Kassan som tjuvarna kom över innehöll några tusen kronor. Men det största problemet för Vitbergsbacken är inkomstbortfallet.

– I dag har det varit kanonväder, så det hade gett en ganska fin inkomst. Och vi har inte kunnat ha någon skiduthyrning, sälja liftkort eller fika. Då vet vi att folk istället åker någon annanstans där man kan köpa lunch och så. Sedan kostar det ju att köpa in en ny kassa.

Kunde polisen säkra några spår?

– Nej, det kunde de inte. Det fanns inget blod och inga fotspår. Vi går ju in och ut med skor hela tiden så det går inte att säga vilka som hör ihop med de som tog sig in här, säger Johanna Nyberg

Inte första gången

Det här är långt från första gången som Vitbergsbacken har drabbats av inbrott.

– Det har hänt i princip varenda säsong. För två år sedan hade vi inbrott två helger i rad. Luften går ur en och man tappar suget. I dag har jag varit där och städat och folk är irriterade över att det finns folk som vill jävlas på det här sättet.

Till veckan ska ett möte hållas med larmbolaget för att se över säkerheten och rutinerna. Det är oklart om Friluftsfrämjandet hinner skaffa en ny kassa till söndagen. Om inte går det att åka gratis.

– De som är intresserade kan hålla koll på vår Facebook-sida om hur det blir, säger Johanna Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Åhlund

Ämnen du kan följa