”Vad gör jag om jag ser en tjuv i huset?”

Är Sverige snällare mot inbrottstjuvar än andra europeiska länder? Vad har jag rätt att göra om jag möter tjuven inne huset? Skelleftepolisen fick många frågor på träffen om höstens inbrottsvåg.

4 december 2014 07:00

Norran den 19 november: Lisa Brännström i Skellefteå berättar om den Facebook-grupp hon startat, ”Grannsamverkan mot inbrottsvågen i Skellefteå”.

Då hade gruppen nästan 3 000 medlemmar, och i dag har den siffran ökat till 3 500.

Polisen är på plats

Och den här tisdagskvällen har man samlat till en träff i Vuxenskolans lokaler på Kanalgatan i Skellefteå.

På plats finns bland andra Ewa Öberg Öström och Lars Westermark från Skelleftepolisen.

... och ger olika tips

Ett 40-tal personer har mött upp, och de får först veta lite bakgrund till varför Lisa startade Facebook-gruppen.

Därefter redovisar Ewa Öberg Öström och Lars Westermark allt från de bästa tipsen hur man kan försöka stoppa inbrottstjuven, till hur de utländska, organiserade ligorna arbetar runt om i Sverige.

”Använd dna-märkning”

Ewa Öberg Öström ger flera tydliga tips:

– Grannsamverkan är viktigt, var nyfiken om någon okänd syns intill grannens hus. Skaffa kraftig belysning och rörelsesensorer som startar när någon närmar sig huset. Använd så kallad dna-märkning, som ger polisen mycket större chans att hitta stöldgodsets rättmätiga ägare.

Kontrollera fordon, personer

Lars Westermark berättar hur polisen arbetar för att hela tiden störa och kontrollera fordon och personer som kan misstänkas ha kopplingar till villainbrott och andra tillgreppsbrott.

Poliserna får svara på en mängd frågor; allt från om Sverige är snällare med inbrottstjuvar än andra länder till vad man har rätt att göra om man möter en tjuv i huset.

”Rätt att försvara sig”

– Alla har rätt att gripa en tjuv på bar gärning eller flyende fot, som det heter. Men man kan inte besvara en stöld med en misshandel, däremot har man rätt att fysiskt försvara sig mot en angripare.

Ewa Öberg Öström tillägger:

– Man ska aldrig tveka att ringa 112 till polisen om man misstänker ett pågående inbrott. Följ gärna efter på avstånd de som misstänks för inbrottet, notera hur personerna ser ut, kläder, fordon och registreringsskyltar.

Här kan du läsa mer om polisens tips för att stoppa inbrottstjuvarna.

Här intill finns flera relaterade artiklar, bland annat om dna-märkning.

Skelleftepolisens jakt efter stöldgods”De utgår ifrån hamnarna i Stockholm”Kartläggning av en inbrottsvågSå tycker polisen om grannsamverkanLisas Facebook-grupp har vuxit explosionsartatSå fungerar DNA-märkning”Tjuvarna måste bevaka bostaden”
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren