Umeå: Fängelse för oxfilétjuv

23-åringen som under uppmärksammade former stal 50 kilo oxfilé från Ica Maxi i Umeå och vodka på Systembolaget har nu fått sin dom. Umeå tingsrätt dömer mannen till fängelse för en rad stölder och hot. Det rapporterar VK.

5 mars 2019 14:28

Det var i början av februari i år som den 23-årige mannen befann sig på Ica Maxi i Umeå. En anställd upptäckte hur mannen plockade på sig stora mänger oxfilé och stoppade ned i en sportbag.

När mannen såg att han hade blivit upptäckt började han springa genom butiken med sportbagen, fylld med 50 kilo oxfilé till ett värde av 8 660 kronor. Mannen fortsatte sedan genom kassorna och ut mot entrén.

Vid entrén knuffade oxfilétjuven till en chef från butiken i bröstkorgen och försvann sedan ut från butiken. Chefen och några till i personalen följde efter ut på gatan där den flyende mannen plötsligt stannade till.

– Han ser sig omkring nervöst och jag upplever honom inte bara stressad utan som att han är påverkad och inte riktigt kontaktbar, berättade chefen i polisförhör.

Mannen släppte sedan sportbagen på marken och försvann ur personalens synfält och åkte i väg med en bil från platsen.

Polisen skulle dock komma mannen på spåren i samband med en händelse på Systembolaget på Ersboda i Umeå två dagar senare.

Även vid det tillfället hade 23-åringen med sig en sportbag som han fyllde med åtta flaskor vodka, till ett värde av totalt 1832 kronor.

Personalen uppmärksammade detta och frågade vad mannen höll på med. 23-åringen trängde sig då förbi personalen som senare fick tag i mannen, som slet sig loss igen innan tumult uppstod när andra kunder i butiken anslöt och övermannade 23-åringen.

Han fälls nu för bägge dessa stölder. Han fälls också för att ha hotat att knäcka näsbenet på en anställd vid en Coopbutik där han var portad av personalen. Den anställde försökte vid det aktuella tillfället att ställa sig i vägen för 23-åringen när han trots portningen ville in i butiken.

23-åringen fälls också för stöld för att ha försökt stjäla fyra flaskor dyr konjak, värda sammanlagt över 3700 kronor, från en annan systembolagsbutik.

Därutöver fälls 23-åringen för några småbrott.

Då tidigare utdömd skyddstillsyn inte har fungerat på 23-åringen dömer Umeå tingsrätt honom nu till fyra månaders fängelse. Han ska även betala 5000 kronor i skadestånd till den Coopanställde som han hotade och 1600 kronor till ett företag för en jacka han stulit.

Patrick Krainer/Nils Jonsson/VK

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa