Stor vapengömma avslöjad i Skellefteå: Flera skjutvapen har hittats – fyra män anhållna

Polisen i Skellefteå slog till mot flera adresser i början av veckan. Ett flertal skjutvapen hittades och nu sitter flera män anhållna misstänkta för grovt vapenbrott.

15 maj 2019 11:25

Det handlar om fyra män mellan 20 och 40 år som greps av polisen under måndagen och tisdagen på olika platser i Skellefteå kommun, där männen också är hemmahörande.

Tillslaget gjorde efter en spaningsinsats från polisen i Skellefteå, det rör sig alltså inte om en slumpvis upptäckt av vapen.

Grovt vapenbrott

På grund av vad polisen beslagtagit så misstänks männen för grovt vapenbrott.

Ministraffet för grovt vapenbrott är, efter en nylig lagändring, två års fängelse. Detta är också en av häktningsgrunderna – att minimistraffet är två års fängelse – för att sitta häktad.

Åklagare Anders Norberg, Umeå, är förundersökningsledare.

Förtegen åklagare

Han vill inte kommentera hur brottsmisstankarna uppkommit, hur polisens tillslag gick till eller vilken typ av skjutvapen som påträffats.

Men eftersom det rör sig om fyra personer som sitter anhållna och brottet bedöms som grovt, så är den enda rimliga förklaringen att polisen beslagtagit ett flertal skjutvapen.

Varför bedöms det som grovt vapenbrott?

– Jag kan alltså inte precisera omständigheterna i det enskilda fallet. Men rent allmänt finns det flera skäl till varför ett vapenbrott kan bedömas som grovt: antalet vapen, typen av vapen samt i vilka miljöer vapen har hittats, svarar Anders Norberg.

Senast på fredag

Senast på fredag måste häktningsförhandlingar hållas vid Skellefteå tingsrätt.

– Jag vill inte föregripa något i den frågan, men visst är det möjligt att en eller flera kommer att begäras häktade senare i veckan, säger Anders Norberg.

Vad sker närmast i utredningen?

– En viktig del är att det ska hållas förhör med de misstänkta. Att de beslagtagna vapnen undersöks är en annan naturlig åtgärd i detta första skede.

I de inledande korta förhören som hölls i samband med att männen greps så har de anhållna förnekat brott.

Inväntar förhör

Norran har talat med tre av de fyra männens advokater – Jens Nyström, Petter Mörk och Thomas Nyman – men de hade så här tidigt i förundersökningen inget konkret att tillägga.

– Jag ska strax medverka vid förhör med min klient i polishuset i Skellefteå, förklarade Thomas Nyman till norran.se nu vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa