Soprumsmordet i Norsjö: Hovrätten fastställer domen mot 21-åringen

Hovrätten har kommit med sin dom – de fastställer domen mot mannen som dömdes för mordet på en äldre kvinna i ett soprum i Norsjö.

11 juni 2018 14:10

Precis som Skellefteå tingsrätt anser hovrätten att det var 21-åringe Amir Amiri som dödade kvinnan den 14 oktober 2017.

Hovrätten dömer honom, precis som tingsrätten, till 14 års fängelse. Man fastställer även tingsrättens domslut i fråga om skadestånd och utvisning.

Kvinnan hittades död i ett soprum den 14 oktober och det konstaterades att hon inte hade dött en naturlig död. På grund av 21-åringens märkliga beteende kring brottsplatsen så blev han fort misstänkt.

Mordet i soprummet i Norsjö: Hovrättens nya besked om den misstänkte mördaren

”Hovrätten konstaterar i domen att det är klarlagt att mannen haft motiv och möjlighet att utföra den åtalade gärningen. Mordvapnet, i form av en kniv eller något annat eggvasst föremål, har inte kunnat återfinnas men mannen har haft tid och möjlighet att undanskaffa vapnet. Förutom vapnet saknas även de skor och handskar som mannen hade på sig vid tidpunkten för kvinnans död och han har vid flera tillfällen lämnat oriktiga uppgifter om kläderna. Vidare anser hovrätten att förekomsten av kvinnans DNA på mannens socka entydigt talar för att han var inne i soprummet när kvinnan dödades”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Hovrätten delar också tingsrättens uppfattning om att brottet ska rubriceras som mord och inte som dråp.

– Brottsplatsen, det utdragna händelseförloppet och den hänsynslöshet som mannen visat i sin omfattande våldsutövning mot den (äldre) kvinnan utgör försvårande omständigheter som påverkar fängelsestraffets längd. Hovrätten delar därför tingsrättens uppfattning om att straffvärdet för en vuxen person ligger på 16 års fängelse. Eftersom gärningen begicks strax innan mannen hade fyllt 21 år ska hans ungdom beaktas och 14 års fängelse är det längsta straffet som kan dömas ut, säger hovrättslagman Susanne Lundgren Jonasson i pressmeddelandet.

Amir Amiri döms även för olovlig körning, rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott. Han ska utvisas och betala skadestånd till målsägandena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Andersson